Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ МИТРОПОЛИЈА: "Одложени преговори са Милогорцима! Ништа у животу не бива без Божијег допуштења! Тако је и са новим вирусом"

Преговори експертских тимова Владе и Епископског Савета Српске православне цркве (СПЦ) поводом Законом о слободи вероисповести, који су требало да буду настављени сутра, одложени су због ситуације у вези са коронавирусом, саопштено је из Митрополије црногорско приморске (МЦП).

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Из Митрополије су казали да су добили информацију од Владе да се због новонастале ситуације у вези вируса Цовид 19 преговори експертских тимова одлажу.

"С обзиром да се ради о ванредним околностима схватамо и прихватамо разлоге одлагања", навели су из МЦП.

Они су рекли да их, поверење које је нарочито нарушено последњих неколико месеци, обавезује да понов јасан став када је у питању "дискриминаторни Закон".

"Говоримо и у име стотине хиљада незадовољних грађана који су већ три месеца у величанственим литијама јасно саопштили да не пристају на безакоње и отимање светиња саопштивши да овај и овакав Закон је у спорним одредбама неприхватљив и неприменљив", истакли су из МЦП.

Према њиховим речима, то је разлог зашто желе да разговарају искључиво о његовој промени а не примени.

Из Митрополије су апеловали на све државне органе да се уздржавају од сваке врсте примене или припреме за примену Закона о слободи вероисповести.

У МЦП сматрају да би се сваки једнострани потез власти и евентуална злоупотреба у овим ванредним условима, негативно одразила на даљи ток преговора и удаљила од сваког компромиса и ваљаног договора.

Они су поручили да остају спремни и отворени за наставак преговора на експертском нивоу чим се околности промене будно пратећи све што се дешава у вези са спорним Законом.

"Због неких недобронамерних медијских коментара, користећи и овако озбиљну ситуацију у борби против Цркве, желимо да упознамо јавност да су црквене активности сведене на минимум, поштојући препоруке надлежних институција", наводе из Митрополије.

Из МЦП су подсетили, да су молитвене литије привремено обустављене одмах након изрицања мера о забрани јавног окупљања.

Према њиховим речима, следећи одлуке и препоруке, донета је одлука да Цетињска Богословија обустави наставу и распусти све ђаке кућама.

Како су навели, обустављени су часови веронауке, пробе хорова и заказаних предавања, трибина и манифестација, а преко црквених медија се свакодневно верници информишу о мерама опреза.

"У том смислу смо, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, обезбедили и гостовања епидемиолога и осталих стручњака из ове области", казали су из МЦП.

Оцењује се да све то показује да Црква своје активности прилагођава актуелном стању у Црној Гори и свету апелујући на савестан и одговоран однос сваког верника.

"Предање и искуство Цркве нас учи да ништа у животу не бива без Божијег допуштења. Тако је и са новим вирусом", навели су из Митрополије.

Они су рекли да свако искушење па и ово, подсећа да "смо ипак само људи, слаби, подложни болестима и смрти које долазе као последица пале људске природе".

"Зато је присуство Цркве у том палом свету спасоносно и лековито јер нам у њој Бог даје исцељење управо те и такве природе, дарујући човеку целосно здравље и духовно и телесно", казали су из МЦП.

Митрополија је у данима појачаних искушења позвала све вернике на још усрднију молитву и пост како би панику и страх заменили вера и нада.

Из МЦП наводе да су њихове молитве упућене и за лекаре који се даноноћно несебично труде жртвујући се на боголики начин да помогну онима којима је то потребно.

"За помоћ призивамо њихове колеге, светитеље-лекаре који су кроз векове људе лечили и од телесних и од духовних болести. Шаљемо благослов Господа нашега Исуса Христа истинског лекара душа и тела наших да нас сачува од сваког зла, болести и мржње и да нас све у ове дане поста врати на пут покајања, праштања и љубави", поручили из МЦП.

Прочитајте ОВДЕ како је Амфилохије надмудрио Милогорце.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА