Најновије

СТИГАО ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ КОЈЕ ЗАНИМА МНОГЕ: Ево да ли ибупрофен може утицати на инфекцију корона вирусом!

Док хиљаде и хиљаде људи широм света свакодневно обољева и тражи спас од заразе, од водећих лекара у Великој Британији стигла је "препорука" да се ибупрофен и парацетамол могу користити за самолечење од смртоносног вируса, који се крајем прошле године појавио у кинеском граду Вухану.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Брзином муње, међутим, огласили су се и многи светски стручњаци који сматрају да ибупрофен и парацетамол могу погоршати стање пацијента оболелог од короне вируса.

У питању су иначе лекови који служе за спуштање температуре.

Бруфен је заштићено име зе ибупрофен. Ради се о једном истом леку. Према научним подацима не може се говорити о повезаности ибупрофена са погоршањем стања током инфекције корона вирусом. Ибупрофен је само један од препарата нестероидних антиинфламаторних лекова. У ову групу лекова, поред ибупрофена, спадају флурбипрофен, диклофенак, напроксен и други који се уобичајено користе као лекови против болова и антиреуматици лекови против реуматских болести.

- За сада нема одговарајућих клиничких студија и доказа да било који лек из ове групе, уколико се правилно користи, погоршава стање током инфекције Ковид-19. Ипак, треба бити опрезан и пратити даљи развој ситуације -рекао је клинички фармаколог Медицинског факултета Јанко Самарџић.

Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним КОВИД-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка. Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу.

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул. Др Суботића 5, 11000 Београд, Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Инкубација, симптоми и превенција

Инфекција новим корона вирусом има инкубациони период између 1-14 дана. Студија објављена у "Журналу Америчког медицинског удружења" открила је нови доказ да се вирус може ширити асимптоматично. Стручњаци су проценили да свака заражена особа током епидемије у просеку инфицира још две до три особе.

Инфекције корона вирусом имају широк спектар симптома, укључујући грозницу, кашаљ, кратак дах и потешкоће с дисањем. Блажи случајеви узрокују симптоме попут прехладе, док тежи могу довести до упале плућа, тешког акутног респираторног обољења, престанка функције бубрега и смрти.

Најбоља лична превенција је често прање руку и дезинфекција површина, ношење заштитних маски на лицу и рукавица у јавном превозу и установама.

Прочитајте ОВДЕ  чиме су то Амери појурили да се снабдеју у јеку епидемије.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА