Најновије

"ЗАРАТИЛИ": Кина протерује новинаре три америчка листа!

Кина је одузела акредитације новинарима три америчка листа, продубљујући оштар сукоб око корона вируса на релацији Вашингтон-Пекинг, јавља Ројтерс.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Новинарима “Њујорк тајмса”, “Волстрит журнала” и “Вашингтон поста” Пекинг је опозвао акредитације, које су им биле издате до краја године, затражио да врате дозволе за рад у континенталној Кини, Хонг Конгу и Макау. Осим тога, Пекинг је затражио од ова три листа, као и од дописништва “Гласа Америке” и “Тајм” магазина да у писаној форми надлежним службама предају податке о броју запослених, операцијама и некретнинама у Кини, као и финансијске извештаје.

Кинеске власти су саопштиле да је у питању реципрочна мера уведена због америчких рестрикција кинеским новинарима.

“Ово је неопходна и реципрочна контрамера као одговор Кине на неразумам притисак с којим се суочавају кинески медији у САД”, наводи се.

Вашингтон је раније овога месеца најавио смањење броја кинеских држављана који на територији САД раде за кинеске државне медије са 160 на 100. Најновија одлука кинеске владе донета је у јеку узајамних оптужби Вашингтона и Пекинга поводом корона вируса. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је у Вашингтону да ће данашња одлука Пекинга ускратити и свет и кинески народ за информације у тешком и изазовном периоду обележеном пандемијом корона вируса.

Осуда

Руководства три америчка листа су такође осудила одлуку кинеских власти.

-Кина прави велику грешку која је враћа уназад и искључује је из најутицајнијих светских новинских организација - изјавио је главни уредник “Њујорк тајмса” Дин Бакет.

Мат Мари, главни уредник “Волстрит журнала”, успротивио се мешању државе у слободу штампе било где у свету.

Прочитајте ОВДЕ   какав су то доказ нашли Кинези.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА