Најновије

"МИ СМО ЈЕДИНА ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ ОВДЕ ЛЕГАЛНО": Русија одговорила Ердогану на уличарски предлог! "Оставите нас „један на један“ у Сирији!"

„Русија је једина земља чије су трупе у Сирији легално“, подсетио је ПР руског председништва Дмитриј Песков.

Руси (Фото: Јутјуб)

Тако је представник Кремља коментарисао изјаву турског челника Реџепа Ердогана, који је позвао председника Владимира Путина да остави Анкару “један на један“ са сиријским властима.

Песков је напоменуо да Русија делује у регији на захтев легитимног сиријског вођства.

“Све остале војне снаге других земаља које се налазе у Сирији су тамо супротно нормама и начелима међународног права”, рекао је Песков.

ПР руског председника нагласио је да се сиријска војска бори против терориста, које је Турска обавезала „деактивирати“ са споразумом у Сочију. Такође је истакао да терористи у Сирији врше ударе на руске војне објекте.

“Стога ће се, успркос било каквим изјавама, борба против тих терористичких елемената наставити”, рекао је Песков.

Осим тога, представник Кремља рекао је да би се Путин и Ердоган требали састати у Москви следеће недеље. При томе ће руски и турски челници успоредити своја стајалишта у вези с спроведбом Споразума из Сочија и прецизирати које раније обавезе странке морају испунити.

Према Пескову, састанак неће бити лак.

Русија и Сирија су више пута истицале да узрок нестабилности у регији представљају акције терориста. Министар спољњих послова Сергеј Лавров напоменуо је да Турска није у стању испунити неколико кључних обавеза за решавање проблема око сиријског Идлиба. Конкретно, она од терориста није раздвојила „оружану опозицију“ која је спремна за дијалог с владом у оквиру политичког процеса.

Наиме, у руско-турском меморандуму од 18. септембра 2018., договореном на састанку председника Путина и Ердогана, речено је да се задржава статус кво за надлежност турске војске, али уз деескалацију и уклањање свих терористичких радикалних група из зоне Идлиба до 15. октобра 2018. године.

Такође је прописано да ће се унутар граница ове зоне подузети делотворне мере за осигурање стабилног прекида непријатељстава. Одредба 7 меморандума захтева заједничке руско-турске патроле на том подручју, а друга деблокаду саобраћајница М4 и М5.

Заузврат, сиријски председник Башар ал-Асад нагласио је да ће Дамаск наставити ослобађање покрајина Алепо и Идлиб, упрскос реакцији Турске.

Заправо, Асад и не може ништа друго рећи, ни направити, јер Сиријци немају резервну домовину и свесни су да пораз на бојном пољу значи њихову физичку елиминацију, посебно сиријских хришћана, шиита и Курда, потом Друза на југу и алавита на западу земље, које турски опуномоћеници сматрају „неверницима“, баш као што већину сиријских сунита, који не желе живети у земљи коју ће водити Муслиманско братство или вехабијски клерици попут Саудијца Абдулаха ал-Мухаyсинија, Ердоганова следбеници и њихови савезници у Идлибу сматрају „отпадницима чистог ислама“.

Прочитајте ОВДЕ   на шта то упозорава Фронтекс.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА