Најновије

ПОЛА СРБИЈЕ НАВИЈА ЗА САНДЕРСА ПРОТИВ ТРАМПА: Погледајте како је тражио да нас бомбардују 1999. године (ВИДЕО)

Берни Сандерс, један од фаворита за председничког кандидата Демократске партије, већ је остварио низ победа у неколико савезних држава САД.

Сандерс (Фото: Јутјуб/ Правда)

Међутим, у Јужној Каролини дошло је до обрта -  Бајден је освојио 48,7 одсто, а досадашњи лидер у изборној трци, сенатор из Вермонта, 19,9 одсто.

Глас Америке наводи да је Сандерс и даље фаворит за освајање номинације пошто има подршку и међу другим демографским и идеолошким групама, укључујући и оне који се идентификују као "веома либерални".

Многи грађани Србије који су идеолошки блиски Сандерсовим идејама навијају да управо овај кандидат стане на црту Трампу и еветуално га победи.

Међутим, питање је колико су упознати са прошлим ставовима Бернија Сандерса који се тичу Србије.

Ево шта је Сандерс рекао о Србији 1999. године:

- Устав је веома јасан, Конгрес САД-а има моћ да одлучује о рату или миру, и животима младих мушкараца и жена. Председник је комадант војске, а Конгрес одлучује како користимо ту војску. Чуо сам данас да неки мисле да је мешања САД у Косово неуставно. У праву су. Али учешће САД у Вијетнаму, Панами и другим конфликтима, које се десило без одобрења Конгреса, такође је било неуставно.

Сандерс је затим пожурио Конгрес да брзо делује у тадашњој ситуацији кризе на Балкану:

- Господин Милошевић је ратни злочинац, крив је за етничко чишћење, масовна убијања и силовања и прогон стотине хиљада људи из њихових домова. То је недопустиво и не сме се игнорисати. Нажалост, како је Милошевић пристао на неке споразуме којих се није придржавао, подржавам да НАТО бомбардује војне мете. Верујем да се спрска војска и полиција морају повући са Косова. Стотине људи који су истерани из својим домова морају се вратити, Косову се мора дати независност, и међународне снаге мира морају бити успостављене да би чувале ред. 

На крају је Сандерс позвао и Немачку и Уједињене нације да раде на "постизању мира".

После битке за Идлиб, америчка војска више неће бити у Сирији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА