Најновије

"Сахрана обећања" у Приштини, Курти поручује да ће натерати Србију да призна Косово

Шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај изјавио је у косовској скупштини да се косовски премијер Аљбин Курти због најаве укидања таксе на српску робу "предао без притиска". Курти одговара да ће "натерати Србију да призна Косово" јер, каже, постоје паметније методе од таксе. Испред зграде парламента ухапшено неколико особа.

Косовска скупштина (Фото: Јутјуб)

Косовски премијер Аљбин Курти рекао је на ванредној седници скупштине посвећеној такси на робу из централне Србије и БиХ да је ефекат тог намета био минималан, јер није правилно спроведен.

Хапшење због "сахране обећања"

Пред почетак седнице полиција је испред улаза у двориште скупштине ухапсила неколико активиста Алијансе за будућност Косова.

Они су испред улаза, на улици, положили ковчег, симболишући "сахрану обећања" бившег премијера Рамуша Харадинаја.

"Постоје много паметније методе како остварити циљеве које желимо, од оног што је до сада учињено. Српске власти захтевају да се документи припреме на српском језику", рекао је косовски премијер.

"Споразум о реципроцитету, који је на неки начин рађен и у Бриселу због папирних налепница, на Косову није спроведен.

То је, каже, био Бриселски споразум који није спроведен.

"Наше таблице РКС не улазе у Србију. Након одржаних састанака дошао сам до правог циља за пут који је пред нама у смислу 100-постотне таксе. Направимо корак добре воље, а на Србији је да одговори. Србија мора да се докаже, мора да изјави да зауставља кампању. Наше мере су нормалне за нормално стање. Морамо да се нормализујемо пре него што покушамо да нормализујемо односе са Србијом", рекао је Курти.

Даут Харадинај му је узвратио речима да је за време владавине те странке "Косово било утврђење за Србију".

"Имали смо утврђење у односу на Србију, али били смо врло отворени у односу на Албанију, Македонију, Црну Гору и цео регион", рекао је Харадинај, алудирајући на Куртијуву попустљивост.

Курти је одговорио рекавши да у држави треба видети више од тврђаве породице и племена.

"Дворац је родбина, породица, племе, држава је више од тога", рекао је Курти.

Харадинај је на почетку седнице истакао да се Курти "предао Србији без притиска".

"Премијер Курти и његова вишегодишња политичка активност, превртање камиона, крвави протести, све су то били облици блокирања Србије. Али ова идеологија није дуго трајала. Премијер се већ предао, још увек без озбиљног притиска. Прекршио је принципе којима је добио мандат. Прешао је преко сваког потеза којима је годинама био против Србије", рекао је Харадинај на ванредној седници парламента заказаној на иницијативу опозиционих посланика, који се делом противе укидању таксе.

Харадинај је позвао опозиционе посланике да не подлегну притиску из Београда за укидање таксе.

Шеф посланичке групе владајућег покрета Самоопредељење Реџеп Сељими одбацио је наводе Харадинаја и позвао посланике да изгласају резолуцију о укидању таксе.

Прочитајте ОВДЕ    шта је за Вучића бесмислено.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА