Најновије

ГАЗА 14 ГОДИНА У КАРАНТИНУ! ПАЛЕСТИНЦИ ПОСЛАЛИ МОЋНУ ПОРУКУ СВЕТУ: Добро дошли у нашу реалност! Сад видите како је у изолацији (ВИДЕО)

“Драги свете, како је у изолацији? Газа”. Тако гласи један од великог броја постова на друштвеним мрежама из блокираног Појаса Газе након избијања пандемије коронавируса.

Газа је већ 14 година у карантину (Фото: Јутјуб)

Призори светаа у карантину изазвао је обиље емоција у Гази, почев од циничних политичких коментара до наслађивања. Палестински становници ове мале приобалне енклаве већ годинама живе у присилној изолацији.

“Да ли су вам досадили карантин, затварање граничних прелаза, аеродрома и ваше трговине. Ми у Гази тако живимо већ 14 година“, објавио је један корисник друштвених мрежа.

“О свете, добро дошао у нашу сталну реалност“, додао је он.

У Гази, која се простире на 3750 квадратних километара, живи око два милиона Палестинаца, а више од половине њих су избеглице.

Више од 90 одсто територије и морске границе које су приступ спољашњем свету су под контролом Израела, и Египта на крајњој јужној граници.

Већ годинама је израелска блокада наметнула ограничење на кретање људи и робе услед бојазни након што је исламистичка група Хамас 2007. преузела контролу над Газом и после три накнадна рата у којима је су убијене хиљаде Палестинаца и око 100 Израелаца.

Иронија је у томе што су вероватно та ограничења наметнута становницима Газе успорила ширење епидемије коронавируса, будући да у Гази до јуче није било пријављених случајева.

Међутим, пролонгирано затварање и изолација су допринели краху економије у Гази, где је стопа незапослености 52 одсто, а степен сиромаштва премашује 50 процената.

Међутим, у малом али издржљивом високотехнолошком сектору у Гази, препреке које су зауставиле путовање у иностранство такође су наметнуле брзо усвајање телеконференција и других пракси на које се свет тек сада навикава.

“Због вишегодишње блокаде у којој живимо, људи из Газе боље разумеју садашњу ситуацију у светским земљама“, казала је 24-годишња Ангам Абу Абед, програмерка која сарађује са софтверском компанијом у Британији.

“Надамо се да ће нама укинути блокаду, и надамо се да ће вирус нестати из света“.

Прочитајте ОВДЕ како су Американци у септембру прошле године одржали вежбу “борбе против епидемије из Кине”.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА