Најновије

ПРИШТИНСКА ВЛАСТ У ЖЕСТОКОЈ КРИЗИ: Курти лети из фотеље, руше га Мустафа и Харадинај!

Влада самопроглашене државе Косово, с премијером Аљбином Куртијем на челу, могла би ускоро да падне, и то после само месец и по рада. У Приштини увелико влада политичка криза, а све је кулминирало у претходна два дана. Разлог за то је - неукидање такса на српску робу.

Курти (Фото: Јутјуб)

Наиме, Куртијев коалициони партнер и лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа затражио је оставку премијера због отпуштања министра из редова ДСК и неукидања такса на српску робу, као што то тражи Америка.

Покрећу поступак

Курти је након најаве ДСК да ће покренути изгласавање неповерења премијеру рекао да „безусловно и потпуно укидање такса није део коалиционог споразума“, о чему је обавестио и шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља. Борељу је рекао да верује да је најбољи начин да таксе укидају постепено, уз мере реципроцитета

Огласио се и лидер Алијансе за будућност Косова и бивши премијер Рамуш Харадинај, који је изјавио да ће његова странка подржати захтев за изгласавање неповерења влади Аљбина Куртија.

Политички аналитичар Бранко Радун каже да Курти има заштиту моћника из САД, и то оних који нису на страни америчког председника Доналда Трампа.

Танка већина

- ДСК користи лоше односе између Куртија и Вашингтона, али Куртија штите антитрамповски кругови у Вашингтону и Лондону. Њихов сукоб се рефлектује кроз кризу Куртијеве владе. Курти има танку већину, тек нешто више гласова од другопласиране странке ДСК. Могућ је пад владе, али је тешко предвидети исход јер Курти има моћну заштиту - наводи он.

Подсећа да је Курти на притиске Вашингтона за укидање таксе половично одговорио, што косовски председник Хашим Тачи сматра антиамеричком политиком.

Столтенберг: Укинути таксе и наставити дијалог

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је да Алијанса снажно подржава наставак дијалога Београд и Приштине. - Више пута сам поручио да тарифе од 100 процената које је Косово увело на робу из Србије нису од помоћи - каже Столтенберг. Он је путем видео-конференције посвећене годишњем извештају о раду Алијансе у 2019. поручио да НАТО остаје посвећен мисији Кфора на Косову. - Подржавамо све напоре да се поново покрене дијалог Београда и Приштине јер је то једини начин да се постигне трајно решење за конфликт у региону - поручио је Столтенберг.

Колико ће трајати епидемија корона вируса и шта ће се дешавати прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА