Најновије

АМФИЛОХИЈЕ И ЈОАНИКИЈЕ АПЕЛОВАЛИ НА ВЕРНИКЕ: Људи преко 65 година због короне да не долазе на службе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поводом тренутне епидемилошке ситуације апеловали су на особе старије од 65 година да не напуштају домове, чак ни ако имају потребу за причешћем и богослужењем.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Додају да ће сваког од њих, причестити надлежни свештеник, у њиховом дому, и по њиховој израженој вољи и захтеву.

"Свето причешће, не представља магијску заштиту од вируса и заразних болести које нам прете са других страна, приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама. Зато је неопходно да практикујемо све мере заштите које је држава прописала", наводи се у саопштењу и додаје:

“Невоља је иста за све, а веровање и начин уздања у Божију силу, нису исти код нас хришћана и код других људи. Отуда се, у ове дане, од нас тражи савесно, разумно и солидарно понашање – које неће помутити ред и поредак у држави и друштву".

Они су рекли да је СПЦ уз народа.

"Све људе воли и за све се Богу моли. Наш узвик: ”не дамо светиње” важи и овде јер сваки човек је светиња коју треба штитити и бранити од било какве заразе и греха. Свим верујућим људима, нарочито оним старијим од 65 година, очински саветујемо да не напуштају своје домове, чак ни онда када је у питању потреба за богослужењем и причешћем Светим Тајнама. Сваког од њих, причестиће надлежни свештеник, у њиховом дому, и по њиховој израженој вољи и захтеву. Можемо и треба да сви верни претворимо своје домове у храмове да у њима ујединимо своја срца, тражећи здравља и милост Божију за све људе. Да се увек сећамо да је хришћанска љубав покретач за заштиту све браће наше. Боравим у дому, зато што волим свог ближњег", навели су они.

Епископи су навели да се хигијена у храмовома "треба држати у беспрекорном реду, како би верници могли ступити у њих и обавити своју молитвену потребу".

"Храмови треба да су отворени и проветрени од јутра до вечери, како би верници могли ступити у њих и обавити своју молитвену потребу. Колико нам треба духовна помоћ и заштита, кроз црквене молитве, у истој мери се од нас тражи крајња одговорност у погледу спровођења оних мера које штите и нас саме и друге људе око нас, од опасности епидемије која убија људе широм света. Црква Христова своја богослужења није обустављала ни у далеко тежим условима средњовековне куге, разних колера и грозница, па ни скорашњих епидемија с краја 20. и почетка 21. века. И никада, у тим околностима, није се десило, да се кроз црквене скупове или у вези са њима, преноси ни једна од заразних болести", објашњава се у саопштењу.

Амфилохије и Јоаникије апелују на вернике да се не плаше, јер су "страх и паника најопаснији вирус".

Црква је од раније обуставила двонедељне, масовне литије широм Црне Горе које је организовала у знак протеста против Закона о слободи вероисповести.

Прочитајте ОВДЕ шта је Велимир Ераковић поручио Милу Ђукановићу.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА