Најновије

Требало би лупањем о шерпе да, после аплауза медицинарима, протествујемо против комплетних идиота!

Последњих пар недеља се показало да је Вучић био једном у праву - онда када је назвао комплетним идиотима људе из сопственог система. У околностима пандемије видело се да овом државом, нажалост, заиста управљају комплетни идиоти и да корона није једина пошаст са којом се суочавамо и са којом морамо да се боримо.  

брнабић и Вучић (Фото: predsednik. rs)

Пише: Слободан Првановић, научни саветник Института за физику

Конференција за новинаре на којој је др Несторовић направио бурлеску на тему коронавируса ушла је у историју. У историју "комплетног идиотизма", у којој се болест од које умиру људи широм света види као прилику за шегачење. Био је комплетни и невиђени идиотизам зафркавати се упућивањем жена у шопинг у Милано, а са "духовитим" образложењем да су тамо распродаје због епидемије. Било је идиотско и оно смејање председника Србије на тој конференцији за новинаре, а његово искревељено лице показало је одсуство разума и одговорности председника који, уместо о безбедности грађана, панично брине како да обмане грађане да у незнању и забављени "најсмешнијим вирусом у историји", па макар и у инкубацији, буду довучени на биралишта.  

Након те раздрагане конференције, уследило је председниково порицање да је ико икада рекао да је вирус смешан. Вероватно су му стигли извештаји да му је рејтинг пао након те лакрдије, па се, у паници неспретног вађења, још више заглибио у сопствене лажи. Већ после неколико сати интернет је био преплављен снимцима који доказују да је, док оптужује друге за лаж, заправо лагао он. Што је већи страх од губитка власти и пада рејтинга, то је ненормалније његово понашање, па је зато уследило оно унезверено урлање на камеру, оно огавно подилажење старим људима, она љигавштина око тога колико их воли, оно бедничко куповање подршке...

Потом, да би девалвирао идиотизам инсистирања да деца и даље иду у школу,  очајнички покушавајући да прикаже да ситуација није толико страшна да би се морали одложити избори и прекинути предизборне активности, кренула је кампања приказивања опасности само за старије особе. Ако се народ убеди у то да само старији могу да настрадају, онда то што су децу држали у школи неће бити третирано као нешто умоболно. То онда значи и да му се неће срозати рејтинг, а што је таквом макијавелисти какав је он чак и у оваквим тренуцима најважније. Напротив, огавна фарса подилажења старијима ће му, нада се, донети додатне гласове.

Чак и да су деца имуна, а нису, требало би их, макар из предострожности, моментално склањати од било какве могућности да се заразе. Међутим, колики је идиот у односу према здрављу деце и најосетљивијих видело се још онда када је без маске на лицу, у време епидемије грипа, ишао да се слика на кревету болесног детета. Или сада док се хвали да не носи маску и како и он и његова деца без маски носе помоћ старијим људима. Само комплетни идиот не разуме да се тиме не хвали храброшћу, већ угрожавањем здравља тих старијих људи, истих оних за које је наводно забринут. Забринут за њих или њихове гласове. Ни тада, као ни сада, полтрони и бескичмењаци у његовом окружењу нису ништа урадили како би га спречили у том безумном подређивању чак и здравља грађана његовој медијској промоцији.

А, онда када више није имао куд, одлучио је да у овој предизборној фарси маску смеха и исмевања мера које су друге државе увелико већ примењивале, замени маском смртне озбиљности и патетичне драме, а да уместо игнорисања опасности короне, ту опасност искористи за непрестано директно обраћање нацији. И још се његови хвале тиме како се ниједан други председник не обраћа толико колико он. Да, наравно, јер одговорни председници не користе овакву кризу за самопромоцију и зато што се у озбиљним државама грађанима обраћају стручна лица, а не политичари. Али, од кога уопште очекивати да му објасни да постоје тренуци када његов рејтинг није најважнији?

Бесмислено је то очекивати од премијерке која није знала како да одговори на његово питање да ли му дозвољава да још о нечему брбља. Није знала да ли јој је дозвољено да му дозволи, или његово тражење дозволе представља имплицитно дозвољавање да му дозволи или, ипак, прво треба да га замоли за дозволу да му дозволи. Кога уопште има у његовом окружењу, а да није потпуна морална ништарија или потпуни глупак, па да би се од њега могло очекивати да га зауставља у злоупотреби чак и овакве ситуације? Ко да му каже да је бедно колико и провидно то његово саморекламирање? Бедно је и скривати да Кинези великодушно помажу и друге, а не само нас и то само због њега. Бедно је тенденциозно и искривљено приказивати однос Европе према достави помоћи. Бедно је скривати да и други, а не само он и његови, помажу грађанима Србије у овим тешким тренуцима.

Да ли, уопште, и може да му се објасни? Његова дезоријентисаност, напред-назад, лево-десно, лупетам, па поричем, сада је еволуирала дотле да више не може да се држи започете теме дуже од пар реченица. Унутрашња конфузија је сада већ толика да после пребројавања болесних и мртвих прича о цени бакра.

Ко да му објасни да је умоболно то што не уводе најоштрије рестрикције одједном, уместо што се одлаже оно што је неминовно, а он то одлаже да би имао прилику да се на сваких пар дана гњецаво пренемаже пред камерама. Када би све неопходне мере заштите биле донете одмах и одједном, онда не би могао да прави серијал самопромоције у ком прво најављује мере, па их објављује, па их анализира у самохвалоспевима. Као што су школе морале да буду затворене упркос идиотском противљењу и тврдњама да би то била велика грешка чак, тако ће морати све да се затвори и да стане, само је питање колико ће се зараза проширити услед одлагања због умоболног вођења рачуна о рејтингу и патолошке жеље да се остане на власти.

Имао је прилику да макар у овој ситуацији једном бар покаже одговорност и да као председник позове на јединство, уместо што и ову прилику користи да свакодневно продубљује поделе у друштву. Ни у овако драматичном тренутку није прихватио да ради на измирењу и уједињавању у борби против несреће. Уместо тога, још једном је показао да је под његовом влашћу све у овој држави подређено потребама изградње култа личности и зато свакодневно сатима, и у оваквој кризи, морамо да слушамо  колико је он добар, колико је храбар, како би требало да њему лично будемо захвални за оно што је његов посао као председника, како је свака помоћ која стигне његова лична заслуга, као да Србија пре њега није имала никакву историју односа са другим државама, како заслужује да му се дивимо... Кад не успе да нас импресионира или, још горе, кад изазове гађење и презир код народа, одмах креће следеће "ванредно директно обраћање". Зато ће наша брижна власт да уводи мере заштите корак по корак, да би он могао да нам се приказује и показује у што више епизода.

Међутим, у оваквим околностима проблем је што противљење таквим комплетним идиотима не може да се манифестује протестима. Не само зато што су забрањена масовна окупљања, него зато што би она била изузетна опасно по здравље. Једини начин, прилагођен овим околностима, је протест буком! Баш као што и захвалност храбрим лекарима исказујемо аплаузом, тако би требало одмах након тога лупањем у шерпе да изразимо протест против комплетних идиота. У 20 сати захвалност аплаузом храбрим лекарима који се боре за животе наших грађана. У 20.05 сати протест буком против власти која већ осам година поништава сваку нормалност у овој земљи и злоупотребљава чак и овакву кризу.  

Прочитајте ОВДЕ  коме је то званичник запретио полицијом а бацачима пламена.

Извор: direktno. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА