Најновије

БУНКЕРИ НА РУШЕВИНАМА БЕЛЕ КУЋЕ? СЛУТЕ НЕШТО? Пентагон због Ковида-19 разрадио план за легализовање војне хунте!

Њузвик наводи како је амерички министар одбране Марк Еспер 1. фебруара ове године потписао наредбе којима упућује НОРТКОМ на спроведбу планова за борбу против пандемије у целој држави. Поврх тога, министар Еспер тајно је такође потписао Наредбе о упозорењу у којима „упозорава НОРТКОМ и њему подређене војне јединицама на источној обали Сједињених Држава “како их распоредити за подршку потенцијалним хитним мисијама”.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Врло тајни планови за ванредне ситуације припремљени су не само за заштиту главног града земље, Вашингтона, већ и за могуће увођење ратног закона у Сједињеним Државама, не нужно под тим именом. Планови предвиђају акције америчке војске у случају да “сви уставни наследници буду неспособни.”

Различити планови кодног назива „Октагон“, „Фриџек“ и „Зодијак“ осигуравају континуитет власти. Према тим плановима за ванредне ситуације, пренос власти заобилази уобичајене уставне поступке за сукцесију владе. Према њима, војни команданти могу преузети контролу над одређеним територијима земље или чак целе Америке.

Подсетимо, након терористичког напада „11. септембра“ је у саставу америчке војске створено „Северна команда“ (НОРТКОМ). Према заједничком командном плану функција коју може обављати НОРТКОМ је:

Спровести операције ради одвраћања, спречавања и одбијања претњи и агресије усмерених против Сједињених Држава, њихових територија и интереса унутар додељене зоне одговорности.

По налогу председника или министра одбране пружити војну помоћ невојним властима, укључујући операције управљања последицама.
НОРТКОМ је створио три свеобухватна плана за случај ванредних стања. Објава Њузвика каже да командант Северне команде,  генерал Теренсе  О’Шаугнеси, у хитним случајевима може преузети овлашћење америчке владе док „не буде успостављен нови цивилни вођа“.

У основи, генерал је потенцијални амерички војни владар за време „ванредних прилика“.

Сада, припремајући се за распоређивање за хитне операције, Пентагон је наметнуо невиђена ограничења за одлазак својих подређених изван војних база. Прошле је среде већину страних војних путовања ограничио на 60 дана, а у петак је издао додатну интерну наредбу која у основи цело војно особље држи у близини или унутар војних база. Наравно, постоје изузеци, укључујући и путовања која су “нужна за довршавање мисија”.

Такође је дата наредба да министар одбране Еспер и његов заменик делују „без физичког контакта“, односно, морају увек да буду одвојени, како би се спречило да у исто време буду онемогућени за вршење дужности.

Остале агенције за националну сигурност такође следе овај пример. У случају да коронавирус почне погађати становнике Беле куће, стручњаци за “континуитет власти” припремају евакуацију целог особља из објекта.

Амерички војни стручњаци тврде да су само масовно уништење узроковано нуклеарном експлозијом или огромне жртве које може проузроковати “биолошки агенс” катастрофалне ситуације која оправдавају прелаз кроз “неуставне радње” и спроведбу планова за увођење ванредне ситуације.

Али снага америчке војске може бити потребна не само у ситуацији употребе оружја за масовно уништење у америчким градовима, већ и у случају масовних нереда и насиља у ситуацији „борбе за опстанак због недостатка животних средстава“.

Према упутама Пентагона, војни команданти имају право независно деловати у ванредним ситуацијама у којима “слободно изабране локалне власти нису у стању контролисати ситуацију”.

Те “околности” укључују “велике неочекиване грађанске немире” повезане са “значајним губицима живота или бесмисленим уништавањем имовине”. У октобру 2018. је Главна команда успоставила та правила, подсетивши војне команданте да могу доносити одлуке сами и “привремено ангажовати војну контролу у условима кад претходно одобрење председника није могуће или када локалне власти нису у стању контролисатиситуацију“.

Нова Пентагонова директива ову ситуацију назива “екстремном“.

У случају нужде, НОРТКОМ је припремио три свеобухватна акцијска плана:

КОНПЛАН 3400, или војни план “одбране домовине” ако Америка сама постане бојно поље;

КОНПЛАН 3500, „подршка цивилним властима“ – то је када војска помаже цивилним властима у ванредним ситуацијама изван услова спољњег оружаног напада на америчку нацију;

КОНПЛАН 3600, војне операције у главном граду и наставак рада владе у оквиру којег су постављени најдетаљнији планови за подржавање континуитета власти.

Постоји седам тајних планова за припрему хитних мисија. Три су повезана с пресељењем и подршком Белој кући и савезној влади када буду евакуисани и буду радили из алтернативних објеката.

План „Еxecutive Mansion“ (РЕСЕМ) фокусиран је на спашавању и евакуацији становника Беле куће. План посебно предвиђа ситуацију када је потребно ископати бункере за особље, прекривене рушевинама Беле куће.

Други је Заједнички план евакуације у изванредним ситуацијама (ЈЕЕП) и осигурава превоз министра одбране и осталих службеника националне безбедности како би могли брзо напустити подручје Вашингтона.

Трећи план, „Атлас“, предвиђа премештање невојних вођа, односно вођства Конгреса, Врховног суда и других важних особа на њихова места премештања. Према овом плану, они ће бити пребачени у неки тајни бункер, а владине структуре биће превезене у објекте у Мериланду.

Још три плана четврти „Октагон“, пети „Фриџек“ и шести „Зодијак“, осигуравају заштиту у ситуацији потпуног колапса владе од стране војних јединица у градском подручју Вашингтона Северне Каролине и Источног Мериленда.

Седми план, кодног назива „Гранит Шедоу”, предвиђа хитне домаће операције које укључују употребу оружја за масовно уништење у Сједињеним Државама. У америчкој војсци постоје јединице које су у сталној приправности, спремне одговорити на терористички напад или претњу с кориштењем нуклеарног оружја.

Већина горе наведених планова тестира се током годишњих вежби „Capital Shieldа“. На прошлогодишњим вежбама, “одиграла се” ситуација напада употребом оружја за масовно уништење на метро.

Проблем континуитета власти и заштите председника је постављен још под председником Двајтом Ајзенхауером након Другог светског рата, када се веровало у могућност нуклеарног напада на Вашингтон.

Потреба деловања доноситеља одлука о употреби нуклеарног оружја и њиховом опстанку, чак и у директном нуклеарном нападу, довела је до изградње бункера и припреме тајних поступака.

Следећи у “наследном реду” након председника је Конгрес, чији је задатак…

У том случају очување уставног поретка, а након Конгреса долази Врховни суд.

До 11. септембра 2001. се програм за хитне ситуације се, уз нуклеарну катастрофу, проширио на урагане, који су почели девастирати америчку територију. Сада се шири на пандемију.

Но, упркос добро припремљеним плановима и вежбама током претходних 30 так година напади 11. септембра 2001. били су озбиљан тест за усвојене хитне мере.

Многи поступци, написани на папиру, игнорисани су или бачени у смеће. Због тога је настао проблем у министарству унутрашњих послова и другим америчким агенцијама за националну безбедност. Створен је нови састав, спреман ако се терористички напад догоди без упозорења.

Бункери, од којих су многи затворени након завршетка Хладног рата, поново су отворени и проширени. Најнеобичнији сценарио планирања укључује терористички напад који би укључивао употребу нуклеарног уређаја или радиоактивну контаминацију изотопа у неком великом америчком граду.

Сценарио терористичких напада доминирао је до 2006., након чега је уследила реакција владе на ураган Катрина у Њу Орлеансу. Цивилне институције у 50 држава и локалних заједница, посебно у великим градовима, почеле су усклађивати спремност за случај нужде са заједничким федералним протоколима.

Влада на свим нивоима тренутно има опсежне програме „континуитета власти“ да одговори на природне или катастрофе с људским фактором.

У августу 2016. председник Барак Обама потписао је тајну председничку директиву бр. 40 о „политици националног континуитета“, дефинишући „темељне функције“ које јавне институције морају заштитити и чувати. На највишем су нивоу најважније националне функције, оне које осигуравају “континуирану владавину у складу с уставом“.

Како би сачували уставну владавину, владине канцеларије добили су наредбу да осигурају не само континуитет власти, односно од председника до потпредседника, већ и линију “сукцесије“, односно осигурање ланца људи који су укључени у рад у случају катастрофе. Федерална директива о сукцесији бр. 40, објављена само неколико дана пре него ће Доналд Трамп постати председник и наводи како се морају одредити “поступци за пренос статутарних власти и дужности због одржавања основних функција државе“.

“Пренос власти може бити привремен или дуготрајан”, каже директива бр. 40. Даље прописује да особље одређено за пренос власти треба бити смештено у “географски распршеном подручју које инцидент није погодио”.

Како се испоставило, таквог подручја у ситуацији ширења коронавируса у Сједињеним Државама нема. Након урагана Катрина 2006. године, ни једно ванредно стање није присилило било коју савезну државу да у складу с утврђеним процедурама затражи војну помоћ. То се догодило зато што су с временом локалне полицијске снаге постале способније за интервенције и у хитним операцијама, јер су набавиле војну опрему, оружја и прошле су потребне обуке. Полиција заправо има праве војне одреде, у пуном смислу те речи, опремљене оклопним возилима и хеликоптерима.

Гувернери држава су активно и координирано радили на јачању Националне гарде, која се у кризним ситуацијама може позвати на локалне законе. Тренутно се спремност америчке војске за распоређивање у хитним ситуацијама сматра „ванредним експериментом“. Међутим, то не би требао представљати проблем. Наиме, свака војска у свету је дужна и прва у екстремно тешким ситуацијама треба помоћи свом народу. Али што ако се мере Пентагона не односе на помоћ америчкој нацији, већ на сузбијање исте, ако ситуација с коронавирусом, у комбинацији с предстојећом рецесијом и масовним отказима, доведе до гнева и побуне маса у америчким градовима? Командант Северне команде (НОРТКОМ) „привремено може добити власт председника“, а то се зове војна хунта.

Прочитајте ОВДЕ    да ли је коронавирус ванземаљског порекла.

Извор: Њузвик/logicno. com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА