Најновије

ХРВАТИ ЛОВЕ СВЕ КОЈИ ПОБЕГНУ ИЗ САМОИЗОЛАЦИЈЕ: Екран зацрвени чим заражени уђе

Ако особа која има решење о самоизолацији у Хрватској дође на шалтер полиције по, на пример, нову личну карту, службенику ће се одмах по уношењу података екран "зацрвенити", и показаће да је реч о прекршиоцу, преноси 24sata.hr.

Хрватска полиција (Фото: Јутјуб)

Полиција ће одмах прекршиоца вратити у самоизолацију, а Државни инспекторат му наплатити прву казну од 8.000 куна. Од суботе и апотеке могу да разоткрију прекршиоце, али би систем "црвеног екрана" тј. евидентирања прекршиоца могле увести и све друге институције у којима се он појављује с личним подацима. Из Националног стожера цивилне заштите већ су најавили низ мера којима ће их идентификовати.

ИТ стручњаци кажу да је увођење “црвених екрана” и у друге службе технички једноставно изводљиво, а министар здравља Вили Берош потврђује да би такво нешто требало бити уведено и другде, осим у МУП-у и у апотекама.

На пример, ако прекршилац дође на шалтер банке, или подиже новац на банкомату, где су постављене и камере, податак би могао ићи у Државни инспекторат, који би га онда кажњавао.

Како појашњавају ИТ стручњаци, то не би значило да би службеник на шалтеру банке могао видети да неко има решење о самоизолацији него би податак само отишао у систем. У тим би случајевима Државни инспекторат накнадно кажњавао прекршиоца. Упозорење о томе да особа има решење о самоизолацији на екрану сад видети могу само службеници МУП-а на шалтерима, и апотекама. Апотеке су само у четвртак и петак, преко рецепата с којима су дошли, откриле 50 прекршилаца, каже председница Хрватске лекарске коморе Ана Солдо.

Како додаје, пацијенти с рецептима чине тек 20 посто оних који долазе у апотеке па се поставља питање колико је онда заиста прекршилаца у апотекама било, као и на улици.

Од јуче зато свако у апотеци прво мора да покаже здравствену књижицу, преко чијих се података онда и види има ли неко решење о самоизолацији. Ако има, уноси се пријава. Казна за онога који други пут изађе из самоизолације је, подсетимо, 30.000 куна, за трећи пут 60.000, а четврти 120.000. Према писању неких медија, већ има рецидивиста, оних који су поновили прекршај.

На питање би ли требало кажњавати и оне који не пријаве све своје контакте, а заражени су, министар Берош такође одговара потврдно па је за очекивати и да ће се то променити. Непријављивање свих с којима је заражени био сад пролази без казне, у сивој је зони.

У Хрватској је до јуче у подне мера самоизолације била одређена за 14.134 људи. Колико је међу њима прекршиоца, службени подаци не кажу, осим да су “кршења честа”, како стоји на Владиној веб страници о корона вирусу.

Национални стожер донео је још неке мере како би се спречили социјални контакти - полиција већ хеликоптерима надлеће велике шетнице попут загребачког насипа и Бундека, забрањује се било какво груписање на јавним површинама, и препоручује останак у кући у што већој мери. Вани треба излазити само ако је то нужно потребно.

И послодавци су, на препоруку Стожера, груписали запослене како би радили одвојено, неки су, попут Краша, раднике послали на колективни годишњи одмор. Венчања и сахране смеју да буду организоване само у кругу најуже породице, уз надзор службене особе, и ако нико нема респираторне симптоме. Затворена су дечја и спортска игралишта.

Откривени нови симптоми коронавируса. Више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА