Најновије

"ПРОБОЈ" УСКОРО КРЕЋЕ ПУТ МОСКВЕ! Руси комплетирају један од најбољих тенкова на свету! (ФОТО)

У овом часу радници тенковског гиганта „Уралвагозавод“ комплетирају групу тенкова Т-90М „Пробој“ који ће ускоро кренути пут Москве. Претпоставка је да ће на паради учествовати две комплетне тенковске чете опремљене овим средствима.

Т-90М „Пробој“ (Фото: Јутјуб)

Нови руски основни борбени тенкови Т-90М „Пробој“ се спремају за војну параду која ће се одржати за Дан победе у Москви. Овај тенк је прошле године завршио комплетна државна тестирања. Контигент Т-90М ће ускоро бити у поптуности комплетиран и испоручен јединицама московског гарнизона где ће учествовати на стандардним припремама за велику војну параду.

У овом часу радници тенковског гиганта „Уралвагозавод“ комплетирају групу тенкова Т-90М „Пробој“ који ће ускоро кренути пут Москве. Ови тенкови ће узети учешћа у великог војној паради на Црвеном тргу поводом Дана победе. Пре тога ће проћи неколико припремних етапа за ову грандиозну манифестацију која се 9.маја сваке године одржава у практично целој Русији.

Претпоставка је да ће на паради учествовати две чете тенкова Т-90М „Пробој“. Они се у овом моменту на завршној етапи опремања. После тога ће бити укрцани на железничку композицију, и кренути право пут Москве. Поред ових тенкова на паради ће учествовати и остали модели савремене оклопне технике, која ће красити руску армију у наредним годинама и деценијама. Ту ће бити и тенкови нове генерације Т-14 „Армата“, затим тешко борбено возило пешадије такође на платформи „Армата“ – Т-15, као и борбено возило ватрене подршке БМПТ „Терминатор“.

Један од најбољих тенкова на свету

Прва демонстрација перспективног основног борбеног тенка Т-90М реализована је у септембру 2018. године. Инжењери конпаније „Урлавагнозавод“ су успели максимално да повећају борбени квалитет тенка Т-90 интеграцијом нове и дубоко модернизоване опреме на најважније делове, као и електронске агрегате.

Т-90М је по многобројним техничко-тактичким карактеристикама потпуно нови тенк: редизајнирана је купола тенка, интегрисан нови аутоматизовани систем за управљање ватром који је ефикасан у свим метео и временским условима (дан/ноћ), модернизовано основно оруђе тенка-топ, примењен систем динамичке оклопне заштите тенка треће генерације „Реликт“Поред тога тенк је добио и веома квалитетан систем за климатизацију, који ће у међувремену постати обавезна опрема нових и модернизованих оклопних борбених возила који ће постати део руске армије.

Када се говори о тенку Т-90М можда и највеће унапређење у односу на базичну верзију тенка Т-90А је претрпела његова оклопна заштита. О томе најбоље сведочи његова укупна маса која је увећана на готово 50 тона. . Она је намењена неутралисању поготка који је нанесен поткалибраним пројектилима или гранатама са тандем-кумулативном бојевом главом. „Реликт“ је у облику плоча утегнут са основним оклопом са предње и бочних страна тенка, као и преко тенковске куполе. Поред унапређених техничко-тактичких карактеристика у односу на „Контакт-5“, овај тип оклопне заштите се веома лако може заменити тј. попунити новим реактивним плочама после активације, што је веома важно у борбеним условима.

Захваљујући новом мотору који развија 1130 коњских снага он и поред овога може да достигне брзинске параметре који су га красили. При томе овај мотор функционише у границама економичности, јер са пуним резервоаром може да пређе дистанцу од 550км. На тенк је уграђен и модернизован топ у кал 125мм који може да употребљава муницију повећане пробојности. Као и код ранијих верзија, овај топ поред граната може да испаљује и вођене противтенковске ракете.

Још једну изузетно важна способност тенка је омогућена интеграцијом напредних система везе. Систем командовања јединственим тактичким одељењем (ЕСУ ТЗ) коју су развили електронски инжењери концерна „Созвездие“, омогућава тенку Т-90М да у току извођења борбене операције буде интегрисан у високозаштићену командну информационо-комутациону мрежу, која ради у реалном времену. На овај начин се немерљиво повећава тактичка координација а самим тим и ефикасност свих јединица које учествују на бојном пољу.

Најпознатији руски геополитичар о 21. годишњици агресије на Србију! Више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА