Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ВУЧИЋЕВ КРАЈ?! Докторка која је тврдила да је корона стигла у Србију пре расписивања избора сада каже да је направила лапсус

Гостујући на РТС-у, заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је прва инфекција коронавирусом у Србији изолована 1. марта. Међутим, она је на данашњој конференцији изјавила да је направила лапсус јер није вешта у комуникацији са медијима.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Грађанима је речено да је први случај откривен 5 дана касније - 6. марта, два дана након што су били расписани избори, и дан након што је СНС скупио потписе и предао их Републичкој изборној комисији.

“Био је у питању импортовани случај – та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило”, рекла је др Кисић у синоћној емисији “Око” на Радио-телевизији Србије.

Ова информација – да је први случај коронавируса откривен 1. марта – представља новост за грађане Србије: јавност је о датуму појављивања коронавируса у Србији обавештена 6. марта, на конференцији за медије министра здравља Златибора Лончара, који је тада потврдио да је у Србији изолован први случај.

Др Кисић је на РТС-у рекла и да је два дана касније – дакле, 3. марта – забележен и други случај коронавируса у Србији:

“Ту се већ десила локална трансмисија”, рекла је др Кисић.

Многи су поставили питање – због чега су грађани Србије тек 6. марта сазнали за први случај заразе, ако је, према речима др Кисић, први случај забележен 1. марта, а већ код другог случаја (3. марта) дошло је и до локалне трансмисије?

Тог 1. марта, председник државе се налазио у посети САД и тада се састао са Мајклом Кирбијем и Метјуом Палмером.

Посету Америци Вучић је завршио 3. марта, а сутрадан, 4. марта је расписао парламентарне изборе. Дакле, три дана након што је откривен (не и обзнањен) први случај коронавируса у Србији. Бар по првим тврдњама др Кисић Тепавчевић.

Одмах по расписивању избора, огроман број људи је отишао у месне и локалне одборе СНС-а да приложи свој потпис за листу “Александар Вучић – За нашу децу”. Фотографије из таблоида сведочиле су о огромним гужвама у просторијама СНС-а током 4. и 5. марта – па су тврдње изнете у емисији на РТС изазвале гнев грађана Србије према власти СНС.

Сам Вучић се 6. марта – дана када је министар Лончар изјавио да је откривен први случај – хвалио да је 90.000 људи дало потписе за СНС.

Тог истог дана, 6. марта, коментаришући коронавирус, Вучић је рекао да у свету 25 пута више људи умире од уједа комарца него од коронавируса, те да њега брине “да ли ће пут Прељине – Пожега каснити”.

Међутим, др Кисић Тепавчевић је одмах на почетку данашње конференције изјавила да је направила грешку.

Прочитајте ОВДЕ шта су рекли кинески стручњаци о тренутној ситуацији у Србији.

Извор: Nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА