Најновије

ПУТ СВИЛЕ ПОПЛОЧАН КОРОНА ВИРУСОМ! Да ли је ово рат другим средствима с обзиром на број умрлих и број који ће умрети?

„ВЕЧИТИМА ОД ДРЖАВЕ 4,4 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА Средства се односе на период од 2014. до средине 2020. Ово је само новац у готовини, уплаћен на клупске рачуне. НАСТАВЉАМО СА ПОДРШКОМ Влада Србије наставља максимално да подржава Црвену звезду и Партизан". СПОРТСКИ ЖУРНАЛ, среда 23. октобар 2019. насловна и 17. страна. “Влада Србије је према најави министра финансија Синише Малог идвојила у буџету за ову годину 250 милиона евра за потребе изградње Националног стадиона, али је питање да ли ће  и та сума бити довољна. ДАНАС, 3. јануар 2020. “НА ИЗБОРНИМ ЛИСТАМА МАЛО, СРПСКИХ ДОМАЋИНА” – Листе СНС-а и СПС-а имају доста професора, инжењера и лекара, али им мањка „обичних“ занимања…. Носећи наслов на 1. страници Политике, 14. март 2020.  “СРБИЈА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ“ – Носећи наслов, на 1. страници Политике, 16. март 2020.

Ковид 19 (Фото: Pixabay)

Пише: Ђорђе П. Мамула

Према изворима из Кине, корона вирус су пренели амерички војници када је њих 300 стигло на вежбу октобра 2019. у Вухан, иначе центар речног саобраћаја у том делу Кине, а онда, логично, железничка раскрсница и важан аеродром за домаћи авио-саобраћај те регије.

Утисак је да је епидемија тамо локализована, али је у понедељак објављено да се вирус појавио у многољудном Шангају.

Саудијска Арабија је, изгледа на миг дубоке државе Сједињених Америчких Држава изазвала пад цена нафте, не би ли Русији отежала позицију у привредном смислу. Наравно у свету је дошло до застоја и затварања берзи на неко време и до наглог пада цена нафте. 

Међутим, поменута дубока држава и јаке мултинационалне компаније, дакле атопична империја која више не влада светом, су заборавили да Русија има сталне купце за нафту: Кину са 1,428 милијарде становника према подацима из 2017. године. Заузима површину од око 9,6 милиона км2 и трећа је највећа држава на свету.

Са почетком економских реформи Тенг Сиао Пинга 1978. године, кинеска привреда је једна од најбрже растућих на свету са  годишњим стопама раста изнад 6%, у континуитету. Према Светској банци, бруто домаћи производ Кине је растао од 150 милијарди америчких долара 1978. до 12,24 билиона америчких долара 2017. године. Према званичним подацима, кинески БДП 2018. био је 90 билиона кинских јуана или 13,5 билиона америчких долара). Од 2010. године, Кина је друга највећа светска привреда по номиналном БДП-у, а од 2014. највећа светска привреда према паритету куповне моћи.

Индија (1.385 338 033 становника, 2019.) је такође заинтересована за Руску нафту и за заједничка улагања у истраживању налазишта нафте, па чак и да руска нафта стиже и преко Северног мора. Јапан (128.000.000 становника) купује руску  нафту.

Америчкој дубокој држави, дакле: Америчким федералним резервама, где се и штампају долари без покрића, Војно-индустријском комплексу, на кога је указао амерички председник Ајзенхауер и Вол стрит (улица зида) у којој су седишта водећих банака и компанија, неодговара успешна економска политика Доналда Трампа и рачунају да ће наступајућа рецесија спречити његов други изборни мандат. Русија им неодговара од царске до Путинове. Русија им дакле, неодговара као таква. Самим својим постојањем. Ни јуче, ни данас, ни сутра. Посебно, од 2001. од када не знају шта ће с Владимиром Владимировичем Путином. Отворила му се уставна шанса да на власти буде још 16 следећих година. Дакле, он ће породицама својих противника моћи да пошаље изјаве искреног и најдубљег саучешћа.

Врло је јасно да великих, жестоких демонстрација студената у Хонг Конгу више нема. Нестале су као што су и дошле. Нема више ни побуњеничких демострација „жутих прслука“ против  председника богатих Француза, Макрона. Нема ни његових замерки на нова повлачења признања Косова. Али има пандемије корона вируса по линији „пута свиле“ од Кине, преко Ирана, па све до северне Италије, Милана, главног града Ломбардије, са 17 милиона становника.

Откуд Италија да постане мета корона вируса? Италија за време прве Контијеве владе, када је заменик премијера био Матео Салвини, министар унутрашњих послова и вођа европских суверениста желела кључнеу позицију у одосима са Кином, да би моћна земља Азије изградила велике инфраструктурне пројекте, “Пута свиле“, како би се израдили путеви, железница, тунели и луке од Кине, преко централне Азије и Москве до Северне Африке и Средоземља до Атине и Мадрида. Наравно уз противљење ЕУ и САД, због њихових страхова од моћне Кине и због слабе економије Италије, чији буџет сваке године иде на ревизију пред Европску комисију. Ипак, Си Ђинпинг је у Италији свечано дочекан, дана 19. марта прошле године и поновио да је „Један појас један пут“, програм економског повезивања Кине и Евроазије. Наиме, Кинези дају кредите партнерима, омогућавају им и веће задужење, а онда неисплаћени дуг претварају у својину. Што већи дуг, то клизавији суверенитет државе. Наиме, Кинези тамо где уђу, неизлазе.

Ако је Контеова влада потписала необавезујући меморандум о разумевању са Си Ђинпингом, да би ушла у економске односе са још 60  држава света због, пре свега своје добробити, није јасно нерасположење ЕУ и НАТО пакта. Међутим постоји страх од даљих подела у, иначе ровитим односима у ЕУ. Ово тим пре јер, изгледа да је Данска, пре пандемије вируса короне, следећа земља којој се одлази из ЕУ.

Кинески „Један појас, један пут“ извире из “Пута свиле“ и инвестиције из тог пројекта износе до сада око 60 милијарди долара. Међутим, центри моћи су и даље на дистанци. Обзиром да план значи да Кина има транспортну везу са 600 лука у свету, 45 директних авио линија и везу 48 кинеских градова са 42 града у Европи. Шри Ланки и Џибутију нико није спречавао да уђу у послове са Кином и сада су у позицији дужника.

САД памте неке пословне односе са Кином. Када су америчке фирме напрабиле супер модерне путничке авионе за интерконтиненталне летове за Кину, Кинези су дуго одлагали исплату до извршења са укамаћеним дугом, а онда су Американцима платили дуг америчким обвезницама које гласе на доларе. Не доларима. За најмодерније путничке авионе произведене у Америци, платили су са кесама папира, јер су Американци заборавили да су Кинези највећи власници америчких вредносних папира који немају покриће у злату или тврдој валути. Зато сада Трамп, види Кину у Италији као војну претњу НАТО савезу, који Америка мање више мора да издржава.

До пандемије корона вируса план је био да лука Трст буде место за превоз кинеске робе. Ту близу је и одличан пример, словеначка лука Копар, која је економски најјача лука на југословенској страни Јадрана и деценијама је лука за пренос јужног воћа, кафе, банана и јапанских и јужнокореанских аутомобила за Европу.

Кина је свој план усмерила на Ломбардију и Милано, а не на југ Апенина, „испод“ Рима до Сицилије јер је то подручје ендемске корупције, „сиромашни Југ“, који је запоставио „богати Север“ и за који неће да чује „Лига за Север“, поготово Матео Салвини који је управо на критици тог југа градио политичку каријеру, док са нападима није прешао на мигранте. Сада је у опозицији, али не због реченог. Данас се на жалост у Италији умире и здравствени систем је пред пуцањем. Прекасно да се Италија врати на пут „Стратегије ЕУ за Кину из 2016.“

„Пут  свиле“ је поплочан корона вирусом. Да ли је ово рат другим средствима, с обзиром на број умрлих и број који ће умрети? Европу притиска јак колективни стрес и друштвени шок. Најстарији су угрожени колико и млади. Привреда бележи застој, а приватни сектор посебно. Можда је реч о доктрини шока. Преко 80.000 америчких војника је, од пре неколико дана у свом дворишту, Европи и пре пута су вакцинисани јер, нема ризика доласка због вируса. Неки стручњаци који раде на проналажењу вакцине против короне, можда могу имати проблема јер, фармацеутске компаније које су у поседу вакцине, неће толерисати измаклу добит од вакцине у коју су већ толико много уложили? А поготово се неће одрећи монопола на производњу лека.

У Хрватској је пао предлог да се влади и председнику државе смање плате. Осећа се мирис пролећа и зебње. Један графит: “Не бих да дижем панику, али кажу да ће нам бити боље“.

Прочитајте ОВДЕ каква је тренутна ситуација у Италији.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА