Најновије

СВЕ О КОРОНИ: Заражено још 54, досад укупно 303, следи повећано тестирање! Кон о снегу, вирусу, изолација је кључна

Нови приступ струке у борби против вируса корона - активно трагање за зараженима, нема чекања да би се ланац прекинуо. Др Кон каже да у најближој будућности изолација оболелих мора да буде стриктна и да ту више нема дилеме. Укућани оболелог биће тестирани као и сви његови контакти.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

У Републици Србији су до 15 часова 24. марта 2020. године регистрована укупно 303 потврђена случаја КОВИД 19.

Од последњег извештаја до 15 часова, 24. марта 2020. године тестирани су узорци 94 особе од којих је 54 позитивно и 40 негативно на нови корона вирус. 

Од 54 потврђена случаја од последњег извештаја, њих 27 је хоспитализовано, док се њих 27 налази у кућним условима.

До 15 часова 24. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 916 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Лончар о Сајму: Слушамо Кинезе

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је кинеским стручњацима било представљено више локација у Београду за прихват и смештај особа с лакшим симптомима вируса корона, а да су они изабрали Сајам, јер ту постоје неки неопходни услови.

- Они су изабрали Сајам, због контроле, јер што шта мора да се контролише. Морају да постоје посебни улази за пацијенте, за лекаре, сестре, медицинско особље, треба да постоје још неки фактори који морају да се испуне да би то било апослутно безбедно, рекао је Лончар на конференцији за медије у Влади Србије.

Он је рекао да је с обзиром на искуства кинеских лекара, Сајам изабран као локација, јер је, каже, струка одлучила да би то било најбоље решење, будући да су и они сличне просторе у Кини претварали у тако нешто и дало је резултате.

Данас су били на Сајму, и они ће видети како ће то бити, где ће се улазити, излазити, шта ће се користити на основу тога треба нам 48 сати да све то припремимо, рекао је министар.

Он је навео да ће надлежни спровести и послусати оно што струка одреди и препоручи.

Јасно ми је да се то некоме не свиђа, али молим све да схвате, да у ситуацији у којој се налазимо, немамо много избора, морамо да слушамо струку да бисмо успели да се изборимо с короном, рекао је Лончар.

Влада Србије: Нове мере у борби против вируса КОВИД-19

Влада Србије усвојила је данас најновије одлуке у вези са спречавање ширења вируса КОВИД 19, а међу њима је и одлука која се тиче корисника социјалне помоћи, додатака за помоћ и негу других лица, дечјих додатака као и грађана са правом на све накнаде у вези са посебном негом детета.

Свима њима, којима право коришћења наведених средстава истиче 15. марта ове године и касније, продужава се даља исплата права на основу раније донетих решења за време трајања ванредног стања. Влада је донела одлука да ниједан грађанин не може сносити последице у случају непоступања у законски прописаном року у свим управним поступцима. Ово практично значи да ће сви рокови у управном поступку (подношење жалби, доношење одлука)  продужавају за 30 дана од дана престанка ванредног стања. Такође, за време трајања ванредног стања лекови и медицинска средства могу се увозити из Кине. Влада Србије је ош једном апеловала на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, јер је то једини начин да сви заједно победимо ову заразну болест.

За два дана прелазимо на нови метод борбе против короне. Лончар је рекао да ће се за два дана прећи на нови метод борбе против корона вируса, што подразумева тестирање већег броја људи. "Већ је издат налог свим домовима здравља да ће морати да имају по једна објекат у којем ће морати да имају рендген апарат и апарат за лаборатирију како би се проверила крвна слика. Ту ће долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани", рекао је Лончар на конференцији за медије. Истиче да ће епидемилози одређивати ко треба да дође у дом здравља да се тестира у за то тачно одређене просторије. За ту стратегију смо се определили, а на основу искустава у Кини, напоменуо је министар. 

"Они су исто радили у почетку као и ми и мењали стратегију. И сматрају да би било добро да ову стратегију променимо и да нападнемо вирус, а не да идемо на одуговлачење. То је стратегија која креће у року од два дана и сада припремемо све што је неопходно за то". Лончар каже да Кинези сада обилазе те просторије, пошто у њима треба обезбедити посебне услове. Подсећа да је јуче, у консултацији са кинеским лекарима, донета одлуку да се пређе на нови метод борбе са корона вирусом, а који подразумева тестирање већег броја људи.

Најновији пресек стања у 15 часова. У Србији су данас до 15 часова регистрована још 54 заражена, што је досад укупно 303 регистрована од корона вируса, саопштио је министар здравља Златибор Лончар додајући да су у Србији у болници 152 особе. Од данашњих 54, 27 је задржано у болници а остали су код куће са блажим симптомима.

Лончар је додао да су кинески експерти од свих предложених локација изабрали БГ Сајам јер има посебне улазе, излазе за пацијенте... Кинески стручњаци су препоручили да ВМА никако не може да прихвата корона пацијенте због централне вентилација и та војна установа сада ће имати функцију цивилне болнице за све остале пацијенте. Оболеле од короне примаће Градска болница на Звездари.

- Тестираће се они људи за које епидемиолози кажу да треба да се тестирају, неће се нико тестирати приватно - појаснио је Лончар термин масовног тестирања.

На питање како снег утиче на корона вирус, епидемиолог др Предраг Кон каже да снег не утиче на овај вирус и да је познато да вируси опстају на ниским температурама упркос нашем деценијском веровању да их хладно време убија.

Прочитајте ОВДЕ   како ће пензионери дизати пензије.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА