Најновије

ЕПИДЕМИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: У наредних 15 дана потребна нам је челична дисциплина, могућ пик заразе око Васкрса!

Епидемиолог Братислав Тиодоровић на данашњој конференцији за новинаре на којој је откривено да у Србији има 73 новооболела рекао је да је 70 одсто од пацијената у Србији старије од 50 година, иако се посебно упозоравало на старије од 65.

Војска Србије (Фото: Јутјуб)

Уједно нагласио је да је неопходно показати челичну дисциплину у предстојећих 15 дана.

- Седамдесет посто оболелих чине људи изнад 50 година. То говори да радно активно становништво мора да буде изузетно одговорно. Сви морају да носе заштитну опрему, да воде рачуна о личној хигијени - рекао је додајући се највише говорило о онима старијим од 65 година који су сада изоловани.

Оцењује да ће ова и предстојећа недеља бити посебно тешке.

- Ако очекујемо да ће крај ове недеље и следећа недеља бити веома тешки са све већим бројем оболелих и већим бројем умрлих, треба рећи народу. Треба имати гвоздену дисциплину у нарединих 15 дана. Мере се морају спровести до краја. Морају бити поштоване - рекао је он алудирајући на људе који шетају улицама градова, без заштитних маски, али са повоцима за љубимце.

Рекао је и да се у Италији и Шпанији десио слом здравственог система, да су једни другима слични народи, те да им по темпераменту наликују и Срби, али да сада није термин за исказивање емоција, које су својствене становницима све три земље.

- Ми смо блиски менталитету Италије и Шпаније, ми спадамо у те медитеранске континталне народе и тај наш однос сад треба добро да коригујемо - упозорио је.

Могућ пик око Васкрса

Тиодоровић је рекао и да је пик могућ око Васкрса, те да је због тога неопходно посебно повести рачуна о грађанима који се из иностранства враћају у Србију.

- Људи који су дошли из иностранства морају у карантин иако су наоко здрави. Крајем априла и почетком маја треба ми да издржимо оно што вирус неће моћи да издржи. Не само због високих температура, већ и ултравиолетног зрачења - најавио је уједно и пик и крај епидемије.

У Републици Србији је до 15 часова 26. марта 2020. године регистровано укупно 457 потврђених случајева ЦОВИД 19. Од последњег извештаја до 15 часова 26. марта 2020. године тестирани су узорци 295 особа од којих је 73 позитивно и 222 негативно на нови корона вирус.

До 15 часова 26. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1.456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Последице ће бити горе него 2008! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА