Најновије

РУСКИ ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР ПРЕДВИЂА: Ако Турска затвори Босфор, Русија ће је уништити економски

И после састанка Путина и Ердогана у Москви ситуација у Сирији се није померила на боље. Рат се наставио као да договора није ни било.

Илустрација (Фото: tsk.tr)

Погоршање ситуације у сиријском Идлибу изазвало је талас национализма у Турској, на основу чега су у Анкари почели да се чују предлози за блокирање Босфора за пролазак руских бродова.

Таква атмосфера у Русији није могла да прође незапажено. Главни уредник часописа Национална одбрана и војни аналитичар Игор Коротченко скренуо је пажњу на чињеницу да, према таквом сценарију, Турци ризикују да униште економију сопствене државе.

“То ће бити непријатељски гест”, прокоментарисао је могућност Анкаре да затвори мореузе своје земље, који су за руску флоту у Црном мору својеврсни улаз у Средоземно море.

Стручњак је напоменуо да би приликом доношења такве одлуке турски председник Ердоган, пре свега, требало да размисли „о економским преференцијама које Турска добија од партнерства са Русијом“.

Као резултат анализе ситуације, стручњак је подсетио на претходне конфликтне ситуације између Руске Федерације и Турске, које су већ имале изузетно негативне последице по турску економију.

“Блокирање Босфора довешће до тога да ћемо као одговор уништити турску економију “, упозорио је Коротченко, а затим напоменуо да такав развој догађаја “није у интересу ни Турске ни Русије.”

Експерт је изразио наду да ће у овој ситуацији у Анкари “прагматизам победити милитантност” и да ће стране наћи заједнички језик. 

Раније је Коротченко указао на могућност “троструке катастрофе” за Турке због наставка њихових провокација у Сирији.

Стејт департман обећао 15 милиона долара за хапшење Мадура. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА