Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОНОВО ТРАЖЕ ДА СРБИЈА ПРИЗНА ЛАЖНУ ДРЖАВУ КОСОВО: "Нема тајног споразума, али дијалог мора да доведе до..."

Специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер још једном позвали косовске власти да у потпуности укину таксе.

Ричард Гренел је наводно сменио Куртија (Фото: Јутјуб)

На ванредној седници косовске скупштине изгласано је неповерење влади Аљбина Куртија, мање од два месеца од њеног формирања.

"Сједињене Државе стоје уз народ Косова. Похваљујемо континуиране напоре здравствених радника и осталих који напорно раде, са великим ризиком, да смање напредак Ковида-19 на Косову. У ово доба несигурности, позивамо косовске лидере да се придржавају косовског Устава и владавине закона. Опредељени смо да сарађујемо са било којом владом која је формирана кроз уставни процес", наводи се у саопштењу.

Косовски лидери се позивају још једном да у потпуности укину таксе, за које Гренел, Коснет и Палмер, верују да штете људима на Косову "ометајући регионалну сарадњу против Ковида-19, укључујући и одлагање уласка потребних залиха на Косово и ометајући економски раст".

"Желимо да разјаснимо да не постоји никакав тајни план за размену територија између Косова и Србије, као што су неки спекулисали. Специјални изасланик председника Ричард Гренел никада није видео нити расправљао такав план. Фокусирање америчке владе на подржавање недавних споразума о поновном успостављању ваздушног, железничког саобраћаја и ауто-пута између Косова и Србије има за циљ побољшање економије и стварање економског моментума", наводи се у саопштењу.

На крају, званичници САД кажу да верују да ће овај моментум "дати нову енергију процесу дијалога који би водио узајамном признавању".

Прочитајте ОВДЕ како је Ричард Гренел утицао на политичка дешавања на КиМ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА