Најновије

МАДУРО БРУТАЛНО ЗАПРЕТИО ТРАМПУ: "Расистички каубоју и мафијашу! Одговорићемо свим средствима ако се дрзнеш да уђеш у Венецуелу" (ВИДЕО)

Председник Венецуеле Николас Мадуро оштро је реаговао на вест да су САД расписале награду од 1,5 милиона долара за његово хапшење због наводне трговине дрогом.

Николас Мадуро (Фото: Јутјуб)

Мадуро је америчког председника Доналда Трампа назвао "расистичким каубојем" и најавио да ће се успротивити свим расположивим средствима ако се САД или суседна Колумбија "дрзну" да уђу у Венецуелу.

Државно тужилаштво Њујорка подигло је оптужницу против Мадура и председника његове Социјалистичке партије Диосдада Кабела за заверу с колумбијским побуњеницима и неким војним круговима с намером да САД "преплаве кокаином" и искористе трговину дрогом као "оружје против Америке".

Мадуро тврди да је оптужница политички мотивисана и да игнорише чињеницу да је Колумбија највећи произвођач кокаина на свету.

"Доналде Трампе, ти си јадан. Бавиш се међународним односима као што си се некада бавио некретнинама и био уметник за изнуде у њујоршкој мафији", поручио је Мадуро у свом икада до сада најоштријем обраћању Трампу, а које је преносила државна телевизија.

Мадуро је потом запретио војним одговором.

"Ако би се империјалисти и колумбијски олигарси дрзнули да пипну некога у Венецуели, суочили би се са свом силином Боливарског ратничког духа целе нације", запретио је Мадуро.

Амерички државни тужилац Вилијам Бар изјавио је да се из Латинске Америке, сваке године извезе преко 250 метричких тона кокаина.

"Мадуров режим је огрезао у корупцији и криминалу", рекао је Бар на конференцији за новинаре у Вашингтону.

"Док народ Венецуеле пати, ти преступници пуне своје џепове нарко-новцем и корупционашким малверзацијама. То мора да престане", закључио је Бар.

Поред Мадура, САД су подигле оптужнице и против председника Врховног суда Мајкела Морена, министра одбране Венецуеле, генерала Владимира Падрина и других високих венецуеланских званичника.

Аналитичари оцењују да је нејасно како ће ове оптужнице помоћи да се прекине 15-месечна криза у Венецуели изазвана сукобом између Мадура, кога подржавају Русија и Кина, и опозиционог лидера Хуана Гваида кога подржавају САД.

Бивши званичник Пентагона Френк Мора је сагласан да Вашингтон има право да оптужи Мадура и његове сараднике за репресију над народом Венецуеле, крађу државне имовине и криминализацију друштва.

Он, међутим, изражава бојазан да су ове оптужбе више у функцији придобијања бирача на Флориди, држави која је од кључног значаја за Трампов поновни избор јер у њој живи велики број емиграната из Венецуеле, Кубе и Никарагве који су побегли од ауторитарних латиноамеричких режима и добили држављанство у САД.

Прочитајте ОВДЕ какав се сценарио припрема у Русији због вируса корона.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА