Најновије

МИРОСЛАВ СЕЧЕ КОСОВСКИ ЧВОР? ЕУ изабрала специјалца за преговоре Срба и Албанаца!

Дипломатски извори из Брисела наводе да је заокружен мандат словачког дипломате као специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и регионална питања.

КиМ (Фото: Правдаeee)

- Његов основни задатак ће бити посредовање у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ - кажу у Бриселу.

Наводи се да је међу земљама чланицама било различитих предлога око "ширине деловања" новог специјалог представника.

Дипломатсики извори наводе да је Хрватска инсистирала да се поред дијалога Београда и Приштине специјални представник бави и регионом, односно ситуацијом у БиХ на првом месту. Друге земље чланице указивале су на проблем преклапања мандата новог специјалног представника са послом који врши комесар за проширење. После више измена нацрта одлуке, дошло је до договора да се нови специјални представник ЕУ бави "дијалогом Београда и Приштине и другим регионалним питањима на Западном Балкану".

Убрзаним процедурама дефинисан је и будући буџет специјалног представника, а почетно трајање његовог мандата је одређено на годину дана односно до 31. марта 2021. године.

У Европској служби за спољне послове најављују да се "заокруживање пакета" о новом специјалном представнку очекује у наредним данима, а њеново званично именовање почетком априла.

Бившег шефа дипломатије Словачке на место специјалног представника за дијалог Београда и Приштине предложио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

Како је реч о специјалном представнику, а не изасланику, око његовог мандата морају да се сложе све државе чланице ЕУ.

У Србију летом из Немачке стижу 24 медицинска радника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА