Најновије

ЗАШТИЋЕН КАО БЕЛИ МЕДВЕД: Руског министра одбране пратили ловци Су-35С са арсеналом ракета „ваздух-ваздух“ (ФОТО)

За време боравка у Сирији авион руског Министарства одбране је пратила и дежурна пара ловачких авиона 4++ генерације Су-35С. Један од тих летелица је и фотографисан од стране персонала који се налазио у авиону са руским министром одбране.

Су-35 (Фото: РИА)

Група ловачких авиона Су-35С који су стационирани у Сирији (ваздухопловна база „Хмејмим“) реализовала је ваздушно покривање путничког авиона руског Министарства одбране у коме се налази министар одбране и генерал армије Сергеј Шојгу.

Наиме, руски министар одбране је пре два дана посетио Сиријску Арапску Републику, где је разговарао са највишим политичким и војним врхом ове државе. Он се на састанку са председником Сирије Башаром ел Асадом упознао са укупном војно-политичком ситуацијом у овој земљи, посебно на северу земље. Саговорници су се дотакли и различитих модалитета војно-техничке сарадње у оквиру заједничке борбе против терористичких група.Они су разговарали и о хуманитарној помоћи и обнављању сиријске економије уз помоћ руских стрчњака.

За време боравка у Сирији авион руског Министарства одбране је пратила и дежурна пара ловачких авиона 4++ генерације Су-35С. Један од тих летелица је и фотографисан од стране персонала који се налазио у авиону са руским министром одбране.

Као што видимо ради се о летелици са евиденцијским бројем „23 црвени“. На њој се налазе ракете класе „ваздух-ваздух“ Р-77, Р-27 и Р-73. На крајевима крила се налази систем за противелектронску борбу „Хибини“.

Приметно је да су ловци били наоружани са ракетама класе „ваздух-ваздух“ средњег домета Р-77 (РВВ-АЕ).Ову ракету је развила чувена руска компанија „Вимпел“ и спада у најсавременије ракете таквог типа у свету. Њен максимални домет досеже и до 110+км (РВВ-СД), а у завршници своје путање се наводи помоћу главе са активним радарским самонавођењем. Њена јединствена конструкција, са препознатљивим решеткастим стабилизаторима, даје јој изузетну енергетско-кинетичку и аеродинамичку способност за ефективну борбу против изразито маневришућих циљева. Максимална брзина ракете је око 4 маха ( 4.250 км/ч).

За њу нема ограничења у употреби, без обзира на доба дана (дан/ноћ), сложене метереолошке услове, активно ометање од стране непријатељских противелектронских средстава. Вероватноћа уништења циља на максималним даљинама које су пројектоване за ову ракету износи 0,6-0,7. Дакле, са две лансиране ракете погодак би био неизбежан, а циљ уништен.

Ракета Р-27 спада у пројектил класе ваздух-ваздух средњег домета са комбинованим типом навођења. У првом делу путање ракета се на циљ наводи инерцијалним путем, док се на самом њеном завршетку у рад укључује полуактивна радарска глава за самонавођење која захвата свој циљ. Ракета је отпорна на активно противелектронско ометање. Ефективни домет ракете у зависности од своје модификације креће се у распону 71-110км .

Ракета на својој путањи достиже брзину од 4,5 маха а парчадно-разорна бојева глава тежине 40кг је сасвим довољна да обори готово сваки ваздушни циљ. Треба напоменти да постоје варијанте ове ракете које су опремљене и са инфрацрвеним пасивним главама за самонавођење домета до 90км. Њихова ознака је Р-27Т.

Модернизовани модели ове ракете су добили обновљени систем управљања и навођења. Савремена електроника омогућава бржи и квалитетнији захват циља, што пилоту обезбеђује да се више посвети управљању авионом. Ракета се на циљ наводи помоћу радарске главе за самонавођење, у аутоматском режиму рада. Поред овог режима рада, присутна је и могућност полуаутоматског навођења на циљ, приликом чега се у целу операцију гађања укључује и пилот. Поред овога за саму ракету је развијен нови тип горива, што ће јој дати повећан енергетски потенцијал. Модернизвоана ракета Р-27 ће моћи да обара крстареће ракете, као и ловце пете генерације.

Захваљујући својим конструкционим предностима ракета Р-27 значајно превазилази америчку ракету AIM-7 Sparrow, док је по својим летно-техничким карактеристикама упоредива са новим моделима америчких ракета ваздух-ваздух AIM-120C.

Ракета Р-73 спада у категорију оружја ваздух-ваздух кратког домета. По НАТО кодификацији се означава као AA-11 „Archer“ — „Лучник“. Њена основна функција је борба против агилних ваздушних циљева у условима блиског ваздушног боја. Одликује је изузетно широк угао захвата, суперманеварбилност и принцип “испали и заборави”. Конструисана је по аеродинамичкој концепцији “патка”. Покреће је једностепени мотор на чврсто гориво.На циљ се наводи помоћу пасивне инфрацрвене самонавођене бојеве главе која је веома отпорна на ометање. Ова глава је толико осетљива да циљ може да захвати на даљини од неколико десетина километара. Ефективни домет ракете Р-73М је до 40км. Циљ уништава високо-експлозивном шипкастом бојевом главом тежине 8 кг, која га расеца на два или више делова. Може да користи различите типове упаљача, од радарског близинског до оптичког.

Ракета је по својим димензијама веома компактна.Њена дужина је око 2900мм, са максималним распоном крила од 510мм. Њен калибар је 170мм. Ефикасна је против ваздушних циљева који лете брзином до 2,500 км/ч, и који истворемено маневришу под оптерећењем 12G. Ракета је способна да приликом лета издржи оптерећење и до 40G.

На фотографији се могу видети и контејнери система за противелектронску борбу „Хибини“ који се налазе на врховима крила, са карактеристичним обликом ракете. Овај систем у потпуности деформише сигнал који непријатељски радар са земље или из авиона усмерава ка летелици. Последице те операције по извор радио-сигнала могу бити крајње фаталне: од деформације сигнала до његове потпуне блокаде, чиме радарски навођене ракете постају збуњене и слепе.

Су-35С је дубоко модернизовани суперманеварбилни вишенаменски ловац 4++ генерације који је конструисан уз помоћ технологије пете генерације. Небеску крстарицу карактерише веома квалитетна авионика која за основу користи комплексни компјутерски информационо-командни систем, нови радар, моторе АЛ-41Ф1С са плазменим системом сагоревања увећане снаге и управљивим векторима потиска. Ови мотори по својим карактеристикама могу да се примене и на ловцима пете генерације, јер обезбеђују надзвучну брзину без допунског сагоревања.

Како је Мадуро одговорио Трампу прочитајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА