Најновије

СРБИЈА СЕ ОБРАТИЛА МОСКВИ! Очекује се да у најкраћем року стигне помоћ из братске Русије!

Србија је затражила хуманитарну помоћ Русије у борби против корона вируса, потврдио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Влада Србије, како је претходно у Београду објављено у више медија, на предлог Министарства унутрашњих послова Србије (МУП), у оквиру руско-српског Механизма сарадње у ванредним ситуацијама, обратила се Русији за хуманитарну помоћ током епидемије корона вируса.

Ивица Дачић, који је и први потпредседник Владе Србије, како је 16. марта саопштило Министарство спољних послова (МСП), телефоном је разговарао са Сергејем Лавровом, шефом дипломатије Руске Федерације, када га је замолио за помоћ у набавци додатне медицинске опреме која би била неопходна у случају пораста броја оболелих од корона вируса.

“Русија ће, као и увек, помоћи Србији“, обећао је Сергеј Лавров, навео је МСП, пожелевши “братском српском народу и његовом руководству да што брже победе ову опаку болест“.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, изјавио је 27. марта да апел Србије неће остати неуслишен уколико затражи помоћ у борби против епидемије КОВИД-19.

Служба за штампу Амбасаде Русије у Србији 26. марта саопштила је да “за сада не располажу информацијама за медије” у вези са евентуалном руском помоћи Србији у борби против корона вируса.

Опрема из Индије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је телефоном са Субрамањамом Џаишанкаром, министром иностраних послова Републике Индије, саопштио је МСП.

Како се наводи, Дачић је колеги пренео захвалност на сарадњи Индије у поступку набавке медицинске опреме купљене у Индији и замолио за помоћ око издавања одговарајућих дозвола како би што пре била транспортована у Србију.

Министар Џаиншанкара пренео је, наводи МСП, да ће се лично ангажовати да то питање буде решено у најкраћем могућем року.

Стиже авион из Емирата

Авион из Уједињених Арапских Емирата са медицинском помоћи за Србију у Београд стиже у један сат после поноћи 29. марта, речено је за РСЕ у Председништву Србије.

БЛОГ РСЕ о пандемији корона вируса у свијету и регији
Тада ће, како наводе у Председништву, медијима бити прослеђен и списак опреме која је допремљена тим летом.

У Србији је у протекла 24 часа тестирана 371 особа од чега је 131 позитиван на корона вирус, чиме се број оболелих од тог вируса на дан 28. марта попео на 659. Десет особа је преминуло.

Прочитајте ОВДЕ шта је чувени српски инфектолог рекао колико ће да траје епидемија вируса корона.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА