Најновије

ЂУРИЋ: Опасно је што у време пандемије у Приштини влада политички хаос!

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да на Косову у времену опасности од коронавируса постоји и други проблем - што су инситуције у Приштини у други план бациле припрему за пандемију и сада се баве борбом за то ко ће да буде бити премијер.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Он је додао да је Београд успоставио “црвене телефоне”, односно директне линије комуникације са међународним мисијама и институцијама у Приштини, како би бар санитети могли нормално да пролазе, као и транспортни камиони са храном и животним намирница.

Ђурић је навео да су српске средине боље снабдевене од албанских, па су хиљаде Албанаца долазиле у српске средине да купују брашно и друге потрепштине, што је довело до велике циркулације становништва.

Зато је, каже, ограничена продаја брашна на по један килограм, али не у жељи да се било коме ускрати право да купи неку од основних животних намирница, већ како би се људи што мање кретали.

Ђурић је навео и да је део заштитне опреме, коју је Србија добила као помоћ, већ допремљен на Косово, а да очекује да тога буде и више.

Он је рекао и да је на КиМ више од 90 људи званично оболелих, а да су српским срединама успостављени специјални телефони, који су доступни на сајту Канцеларији, које грађани могу да позову, ако имају симптоме, а онда епидемиолошке службе излазе на терен, узимају узорке.

Директор Канцеларије за КиМ каже да му је на неки начин драго што смо су Срби показали да су најбољи када је натеже и када се окупимо, те да иако има и овде оних који би желели да шаљу поруке поделе, сада није време за то, већ је, каже, време да се окупимо потив зла које нас је снашло.

Ђурић је истакао да међу Албанцима траје политички хаос, сукоби и потпуно одсуство фокуса на пандемију.

“За сада изгледа да ће Аљбин Курти остати в.д. покрајинског премијера, до избора нове владе, а када би то могло да се догоди, нико не зна. Чак не постоји сагласност око тога да ли треба да се уведе ванредно стање”, указао је Ђурић.

Зато су, каже, Срби на КиМ далеко угроженији, и зато Београд води рачуна да наши тимови посете и Ораховац, и Велику Хочу и Клину, која се налази под потпном изолацијом.

“Ми се тиме бавимо, а код њих постоји одсуство фокуса на пандемију и то почињу да примећују и критикују и дипломате у Приштини”, рекао је Ђурић.

Додао је да је забринут због тога што је КиМ друго епидемиолошко подручје у односу на остатак Србије, и што ће, уколико епидемија почне некотролисано да “дивља” у албанским срединама, наши људи бити иложени повишеном ризику.

“Једини начин да то избегнемо је да останемо код куће”, закључио је Ђурић.

Тачи је у моје време био био пензионер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА