Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Да ли вирус може да оживи Исламску државу?

Исламска држава је важила као поражена терористичка организација. Но сада виде шансу у хаосу који је због корона-вируса захватио Сирију и Ирак. Постоји бојазан да би хиљаде ухапшених џихадиста могле да побегну.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Исламска држава (ИД) је прошле седмице пандемију описала као „болну агонију“ коју је Бог послао „крсташким нацијама“. Ту се мисли на западне земље које су учествовале у војној операцији против ИС. Фактор страха има веће дејство на људе него сама епидемија, пише у објави терориста која се проширила друштвеним мрежама, преноси британски истраживач Ајмен Џавад Ал Тамим.

Западни свет је „на рубу једне од највећих економских катастрофајер је ограничио кретање, тржишта су управо колабирала и јавни живот је заустављен“, наводи се у тексту ИД. „Молимо Бога да повећа њихову патњу и да вернике спаси од тога.“

Заокупљени пандемијом

Ширење вируса би могло да ојача ИД. Пандемија утиче и на војне акције против ове терористичке групе која заправо од прошле године важи као војно поражена.

Може ли интернет да издржи вирус?

У Ираку је НАТО почетком месеца најавио да ће обука за војнике због пандемије бити заустављена на 60 дана. Министар одбране Велике Британије смањио је ангажовање британских трупа.

Чланови коалиције против ИД у Ираку и Сирији морају предузети мере предстрожности како би спречили избијање заразе унутар трупа. Јер у међувремену је вирус стигао и у Сирију. Иако су власти САД сматрале да предузете мере неће утицати на операције против ИС, пандемија подрива локалну борбу против терористичке организације.

„Пандемија ће неминовно привући сву пажњу и ресурсе“, рекао је Колин Кларк из њујоршког истраживачког центра Суфан. Због тога више у фокусу неће бити борба против ИД.

„Но борци ИД су наравно такође рањиви. Они нису имуни на вирус. Ако се ослоне на погрешне здравствене информације – што би дефинитивно могло да се деси – могуће је да и они изгубе своје борце због вируса“, каже Кларк.

Искористити хаос

Терористичка група је тек средином марта упозорила чланове да не путују у Европу и друге јако погођене регионе. Уместо тога ће добити неку врсту „божанске заштите“ од вируса ако буду учествовали у џихаду, наводи се.

Постоји страховање од бекства терориста, њихових супруга и деце из затвора у региону. Још у октобру је више од 750 особа, које су биле осумњичене да су у контакту са ИД, побегло из кампа на североистоку Сирије. То им је пошло за руком јер су курдске војне снаге биле заокупљене турском офанзивом.

„Ако се вирус прошири у затворима, што би већ сада могао бити случај, онда ће Курди, који су задужени за управљање одређеним затворима, морати да обуставе своју мисију“, рекао је Кларк, аутор књиге „Након калифата“.

Управо са тим Исламска држава рачуна. Само широм Ирака је тренутно у затворима око 20.000 људи осумњичених да су борци ИД. Њима би сада други борци ИД могли да помогну у бекству из затвора. „ИД у пандемији види шансу и жели да је искористи“, закључује британски истраживач Ал Тамими.

Прочитајте ОВДЕ  шта је ново и невероватно рекао познати немачки доктор.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА