Најновије

ЕРДОГАНОВ ТАЈНИ ПЛАН! Из Турске је дошла претња која је требало да увуче ЕУ и НАТО у нешто што нису желели!

Турска је отворила границе након чега је на стотине хиљада миграната кренуло ка Европској унији. Најава Анкаре да ће то учинити уследила је само дан након што су 34 њена војника погинула у сиријском граду Идлибу. Стручњаци кажу да би турске акције у Сирији могле да покрену ланчану реакцију услед које би Европу могла да задеси још већа мигрантска криза него она 2015. године.

Ердоган (Фото: Јутјуб)

Ако се Турска суочи са још једним приливом избеглица које беже од ратом разорене земље, новонастали гранични услови значили би да се и Европа суочава с истом перспективом.

Треба ли ЕУ да буде забринута?

Истраживач Луиђи Скацијери из Центра за европске реформе (ЦЕР) рекао је за "Јуроњуз" да то може довести до „стотине хиљада избеглица“ које стижу у ЕУ, а такође и да би могла да уследи пропаст односа са Турском.

Грчка је већ осетила на својим леђима део онога што би могло да буде та нова криза. На десетине хиљада миграната већ покушава да пређе грчку границу, због чега су сазвани хитни састанци, реаговала је ЕУ, а Фронтекс упозорава да се ситуација отела контроли.

Аналитичар Руслан Трад рекао је да му смета што ЕУ касни са одговорима на проблеме „који већ куцају на врата“.

- ЕУ је подељена, али сетимо се онога што се догодило након избегличког таласа 2015. - популистичких влада, Брегзит, унутрашње тензије... ЕУ није боље припремљена данас. Недостатак заједничке спољне политике и разумевање ситуације на терену указује на то да је Унија само латентни посматрач догађај - каже он.

Зашто је Турска отворила границе?

Турска је прекршила услове споразума које је постигла са ЕУ 2016. године, направљеним како би се смањио прилив миграната у Унију. Међутим, две стране у последње време имају климаве односе, што због кршења људских права од стране владе у Анкари, што због турских активности у Сирији.

Турска има своје интересе у северној Сирији и тврди да покушава да успостави "сигурну зону" дуж својих граница са Сиријом.

Међутим, ЕУ и НАТО, чија је чланица Турска, нису подржали Анкару, већ су је критиковали због војних операција у Сирији.

Чини се да је Турска, претњом да ће раскинути пакт из 2016. и довести до кршења европских интереса - желела да ЕУ и друге НАТО савезнике натера да делују у сукобу у којем иначе не желе даље учешће.

Након што је у сукобима са сиријском војском, коју подржава Русија претрпела велике губитке, Турска се разбеснела. Покренула је нову војну операцију, названу "Пролећни штит".

Из Сирије су узвратили најавом да ће обарати све стране летелице изнад северног дела земље где се и налази Идлиб. Сиријска војска уз помоћ Русије покушава да поврати контролу над Идлибом, једном од последњих територија у којој упориште имају побуњеници које подржава Турска.

Синан Улген, шеф организације Едам из Истанбула у тексту за "Форин полиси" тврди да су ЕУ и НАТО погрешили јер су оставили људе у Идлибу на милост и немилост сиријском режиму.

Како је рекао, Турска је директно изложена негативним последицама сиријске операције. Према његовим речима, након неуспеха Запада у Сирији, НАТО и ЕУ би требало да пробају да заштите цивиле у Идлибу.

- Појава хуманитарне кризе близу европских граница , без премца у својој озбиљности још од југословенских ратова, требало би да убеди западне државе да преиспитају ризике не-интервенције - каже Улген.

Да ли је Турска имала неку другу опцију?

- Свакако је раније било више опција, али врло мало их је остало до почетка ове године - рекао је Трад.

Према његовим речима, западне силе не могу да очекују да ће Турска - која је већ дом око 3,5 милиона избеглица - наставити то да буде и да још "угости" нове избеглице.

- За мене је ово погрешно, али очекивано решење - каже он.

Руси ушли у стратешки важан град и одмах преузели контролу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА