Најновије

ЕРДОГАНОВА ПАКЛЕНА ПОДВАЛА: Нови "рат" Турске и Грчке!

Препирања Анкаре и Атине почела су новим приливом миграната из Турске ка ЕУ.

Мигранти не бирају пут да би дошли до Грчке (Фото: Јутјуб)

Вербални рат око мигрантске кризе ескалирао је у утроак када је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оптужио, без доказа, грчке војнике да су убили троје миграната који су покушали да удју у ту земљу, што је Атина негирала, преноси Ројтерс.

"Видели смо да они (грчке снаге) пуцају у мигранте, троје миграната је убијено. Они пуцају на њих с леђа, док они беже", рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре са шефом британске дипломатије у Анкари.

Расписани парламентарни избори у Сирији

Он, међутим, није пружио никакве доказе за такве тврдње, као ни за то што је оптужио грчке безбедносне снаге да снадбевају ловачким пушкама пољопривреднике на граници, како би они пуцали на мигранте.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган у понедељак је рекао да су грчке снаге убиле двоје мииграната, а једног раниле, што је Атина оштро негирала.

"Одбацили смо ово јуче као дезинформацију преко нашег портпарола владе. Како може бити треће жртве када их није било уопште јуче?", упитао је данас портпарол грчког Министарства спољних послова.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поново је данас оптужио Турску да намерно охрабрује мигранте да се крећу ка граници, називајући ту земљу "званичним кријумчарем миграната"

С друге стране, турски безбедносни званичник рекао је за Ројтерс да је један мигрант из Сирије преминуо на путу ка болници у провинцији Једрене у Турској, у близини грчке границе.

Како тврди, после првобитног прегледа утврђено је да је у његовом телу био метак.

Турска је прошле недеље саопштила да се неће више придржавати споразума са ЕУ из 2016. године, којим је било предвиђено да та земља задржи више стотина хиљада миграната на свом тлу у замену за новчану помоћ.

Од тада је око 10.000 миграната, махом из Сирије и других земаља Блиског истока, као и Авганистана, стигло до копнене границе Турске и Грчке и Бугарске, земаља чланица ЕУ.

Грчке безбедносне снаге испалиле су сузавац како би их спречиле да пређу границу.

Прочитајте ОВДЕ   где то ЕУ шаље војску и зашто.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА