Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ВРХ СЕ ЗАБАРИКАДИРАО У БУНКЕРУ: Могу да издрже нуклеарни напад (ВИДЕО)

Део Северне команде америчке војске задужен за националну безбедност изоловаће се у бункеру планине Чејен у Колораду, у близини Колорадо Спрингса, док се коронавирус шири по целој земљи.

Амерички војни бункер (Фото: Јутјуб)

"Како бисмо осигурали да можемо да одбранимо домовину упркос овој пандемији, наше заповедничке и контролне екипе овде у центру поделиле су се у више смена, а делови нашег тима започели су с радом из ваздушне Чејен маунтен, стварајући трећи тим на алтернативној локацији", рекао је генерал ваздухопловних снага Теренс О'Шонеси, шеф Северног заповедништва САД-а и НОРАД-а.

"Наши предани професионалци из тимова NORAD-a и NORTHCOM-а напустили су своје домове, опростили се од својих породица и изоловани су од свих како би осигурали да могу сваки дан да стану у одбрану наше земље. То сигурно није оптимално, али апсолутно је потребно и прикладно обзиром на ситуацију", додао је.

Заповедништво је предузело такве кораке како би осигурало да особље може свакодневно да надзире пандемију вируса КОВИД-19 док се болест шири светом и широм земље.

"Моја главна брига била је, хоћемо ли имати простора у планини за све који желе тамо да се уселе, а не смем да откријем кога смо све тамо повукли", каже О'Шонеси.

NORTHCOM и NORAD заузимају 30 одсто простора комплекса у Колораду. Ако се особље које ради у бункеру разболи, постоји трећи тим високих војних званичника који раде на другој тајној локацији.

Почетком ове недеље морнарица је забележила неколико случајева заразе короном међу посадом својих носача авиона класе Нимиц са седиштем у Тихом океану.

Особље NORTHCOM-а и NORAD-а сада је у изолацији, а они који тамо раде вероватно још неко време неће видети породице с обзиром да ће борба против вируса вероватно трајати месецима, ако не и годинама.

"Ово је маратон, а не спринт", рекао је генерал.

Пентагон је рекао да другим војним званичницима неће бити дозвољено да уђу у планински бункер Чејен због страха да ће се КОВИД-19 пробити у комплекс где би могао брзо да се прошири.

Најсигурније место на Земљи

База NORAD-а налази се иза блиндираних врата од 23 тоне и вероватно је најсигурније место на Земљи. Радови на бази почели су 1960. када је у планини пробијен низ тунела који су данас пуни високотехнолошке опреме за надзор и праћење.

Постројење у планини Чејен довршено је 8. фебруара 1966. године и служи као секундарно седиште NORAD-а након ваздушне базе Петерсон у округу Ел Пасо. Бункер се налази око 600 метара испод планине и може се запечатити двема огромним вратима од бетона и челика која су дебљине једног метра.

Срце комплекса чини мрежа од шест тунела ширине до 12 метара и висине три спрата. Они повезују 15 зграда израђених од челичних плоча, направљених на масивним опругама које апсорбују шок нуклеарне експлозије или земљотреса. Гранит и челик такође штите електронику од разорних електро-магнетских импулса које производе нуклеарне експлозије.

Корона би могла да убије најмање 100.000 Американаца! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: 24sata.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА