Најновије

ЕРДОГАНОВИ СЛЕДБЕНИЦИ ГИНУ КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ: Ако им Сирија није била гроб, једна друга земља то сигурно јесте!

Сиријски милитанти подржани од Турске предводили су битку за либијски главни град Триполи, откако су први пут стигли у северноафричку државу крајем децембра 2019. године.

Илустрација (Фото: tccb.gov.tr)

У ствари, пре краја марта, сиријски милитанти изгубили су 150 бораца у својој намери да спрече Либијску националну армију (ЛНА) да освоји градове Триполи и Мисрату.

Међутим, ситуација се драстично променила током последње недеље, јер извори ЛНА извештавају о смрти десетина сиријских милитаната, укључујући теренске команданте из групација Слободне сиријске војске (ФСА).

Губици су, како се извештава, били толико поражавајући да је турска влада подржала намеру Владе националног споразума (ГНА) да одустане од контранапада око Триполија, иако ЛНА осваја нова подручја у близини главног града.

Ситуација се погоршала за сиријске милитанте и њихове савезнике у ГНА, јер је ЛНА сада на удаљености од свега неколико километара од заузимања читаве либијско-тунишке границе, што ће несумњиво бити велики ударац влади са седиштем у Триполију.

Иако се Турска заветовала да ће помоћи снагама ГНА у Либији, њихова појачања из Сирије показала су се непоузданим, а стижу и извештаји да је неколико бораца напустило северноафричку државу у потрази за азилом.

Док се ЛНА припрема за заузимање последњих тачака ГНА дуж тунишке границе, турска војска ће вероватно морати да појача помоћ влади у Триполију, јер је ситуација постала критична.

Ако не донесе 2 кључна закона, Украјина неће добити помоћ ММФ за борбу против вируса. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА