Најновије

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У СРБИЈИ: Број ухапшених и осуђених већи него број тестираних грађана на корону!

Савез за Србију (СЗС) упозорио је на "алармантно стање великог броја ухапшених и осуђених грађана без адекватне одбране, у симулираним суђењима за време ванредног стања" затражио "пуно поштовање Устав Србије", указујући да се "нека од тих суђења, без било каквог правног основа, одвијају се преко Скајпа".

Полиција патролира Београдом током полицијског часа (Фото: Јутјуб)

“Број људи који је осуђен, или се налази у притвору више је резултат хаотичног стања у обавештавању грађана него намере грађана да крше наредбе током ванредног стања”, наглашено је у саопштењу СЗС.

Уз оцену како "није нормално да је број ухапшених и осуђених већи него број тестираних грађана", СЗС наводи како се "стиче утисак да се правац борбе против корона вируса одвија преко преких судова".

“Поред неадекватног обавештавања збуњујуће је и то што обавезе грађана, на непримерен и непотпун начин, саопштава председник Републике, иако за то није надлежан”, истиче СЗС.

Наводећи да "председник Републике и представници Владе дају изјаве какве казне треба да буду за наводне починиоце кривичних дела, што је недопустиво", СЗС указује и да "забрињава чињеница олаког одређивања притвора, као у случају Јоване Поповић, из Кикинде која се налази у притвору у Забели и Иване Берић из Сомбора, од којих ни једна није била обавештена о обавезној самоизолацији".

Истичући да сличних примера има "на стотине", СЗС упозорава да је "доминација извршне власти над правосуђем недопустива, посебно у околностима ванредног стања".

"Захтевамо пуно поштовање Устава Србије у погледу независности судске, у односу на извршну власт, што значи да судије и тужиоци треба да се ослободе притиска појединаца из извршне власти. То значи да суђења по хитном поступку, преко скајпа у условима ванредног стања, уз задате 'параметре' од стране извршне власти, не задовољавају стандарде независног судства, а поготову поштеног суђења", истиче у саопптењу СЗС.

Наводи се, такође да "судови морају одлучивати уз узимање у обзир права окривљених, могућности ангажовања сопственог адвоката и уз доступност свих доказа које предочавају окривљени".

Ако студенти "не могу полагати испите преко скајпа, немогуће је да се на тај начин реализују суђења, на којима се изричу максималне казне", истиче СЗС.

“У постојећем систему ванредног стања, наводи се у саопштењу, грађани нису адекватно упознати са правним нормама, а поготово они који су у земљу ових дана дошли из иностранства, а на граници нису добили писано обавештење о обавезним мерама карантина, његовом трајању и санкцијама за његово кршење.

Током ванредног стања Уставом је забрањено ограничавање права на правично суђење одлукама извршне власти”, наглашава у саопштењу Савез за Србију.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекла струка о томе зашто председник Србије Александар Вучић изазива панику код грађана.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА