Најновије

АМЕРИЧКИ ХОРОР! Чак и уз драстичне мере у САД би могло да умре више од 80.000 људи од короне! Али ни то није најгоре...

Више од 160.000 потврђених случајева коронавируса значи да су САД постале земља са највећим бројем оболелих у свету.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Број умрлих прешао је 3.000, што је још далеко од катастрофалних талијанских и шапнских бројева, али показује да би САД и у тој категорији ускоро могле престићи Француску и Кину. Највећи број мртвих у једном дану забележен је јуче, када је умрло око 500 људи. У сваком случају, јасно је да је врхунац епидемије још далеко, а према проценама које данас доноси Си Ен Ен, САД би могле платити страшну цену због касне реакције својих власти.

Реч је о истраживању које је у недељу поменула др. Дебора Брикс, координаторка кризне групе Беле куће за борбу против коронавируса. Студију је објавио "The Institute for Health Metrics and Evaluation"", истраживачка организација утемељена захваљујући великој донацији Фондације Била и Мелинде Гејтс.

Истраживање показује да би у САД од коронавируса ускоро свакога дана могло умирати више од 2.000 људи. Помор би могао трајати до средине априла, када се очекује да ће епидемија у САД достићи врхунац, а број жртава почети полако да пада. Према том моделу, САД ће за потребе болесника требати 224.000 болничких кревета, што је за 61.000 више него што их тренутно има, наводи Си Ен Ен.

Све и ако Американци остану дисциплиновани и наставе да се придржавају мера социјалног дистанцирања, модел ИХМЕ показује како ће Ковид-19 до октобра у САД убити готово 84.000 људи.

Анализа којом су истраживачи дошли до таквих резултата почива на подацима из Италије и Кине, као и на посматрању брзине напредовања болести у САД. Си Ен Ен напомиње да тако настале пројекције нису без мана, али јасно је да су истраживачи дошли до врло забрињавајућег закључка: "Чак и уз мере социјалног дистанцирања, највећа потреба за болничким услугама због пандемије вируса Ковид-19 вероватно ће знатно надмашити (америчке) капацитете.”

Дебора Брикс је ово истраживање споменула и у интервјуу који је дала за Ен Би Си Њуз, рекавши да нема савезне државе или дела САД који ће бити поштеђен.

Државни и локални званичници би требало брзо да реагују на претњу и да покрену спровођење мера социјалног дистанцирања, рекла је, напоменувши како ће само тако “моћи заједно да данпредују и да заштите већину Американаца”.

Број умрлих би могао бити знатно већи ако савезне државе не донесу те мјере, или ако их људи одбију слиједити, напоменула је.

У истраживању које предвиђа 84.000 мртвих претпоставља се да ће власти успети да ограниче социјалне контакте све до маја. То подразумева затварање школа, задржавање грађана у домовима, ограничавање путовања и обављања неесенцијалних послова. За државе које не спроведу барем три од четири мере, процене о броју мртвих и преоптерећењу болничких капацитета драстично расту.

Истраживачи признају да су њихове процене броја жртава алармантне, али напомињу да би „број могао бити знатно већи ако се не спречи преоптерећење ресурса здравственог система, и ако се мере социјалног дистанцирања не спроведу одлучно у целој земљи.”

Треба напоменути да овај модел предвиђања развоја епидемије у обзир узима неке разлике међу земљама, попут старости популације, али не узима у обзир све чиниоце који би могли утицати на то колико ће људи умрети током епидемије, попут броја особа које пате од хроничне опструктивне болести плућа, која може утицати на стопу смртности. Истраживање нуди и варијације у предвиђању развоја епидемије, па тако постоје сценарији у којима би до почетка октобра у САД могло умрети најмање 39.000, или максимално 141.000 људи.

Путин је у јасној и непосредној опасности! Више о томе ОВДЕ!

Извор: telegram.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА