Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Следи страшно задуживање! Хоће ли цех опет платити сиромашни, стари и болесни?

Немачка је планирала 156 милијарди евра нових дугова како би се борила против последица коронавируса.

Илустрација (Фото: Pixabay)

"То значи да нас наредних година чека крвава штедња", подсећа новинарка Дојче велеа (DW) Сабине Кинкарц.

Ових дана се исплати бацити поглед у хронике финансијске кризе која је почела 2008. те прерасла у економску и дужничку кризу и дуго остављала свет без даха.

У Немачкој је владала, баш као и сада, коалиција Демохришћана и Социјалдемократа под канцеларком Меркел. Како би подржала привреду и посрнуле банке, држава се задужила. Тако је у буџету за 2010. годину планирано узимање кредита од 86 милијарди евра.

На крају су узајмљене "само" 44 милијарде, али наредних година је на то дошла још 61 милијарда. У Немачкој се чуло гунђање – ко ће да врати толике паре? Где ћемо морати да штедимо?

Сада скоро нико не гунђа.

Већина људи је окупирана собом и својим здрављем. Ко уопште да мисли шта значи кад држава у једној години направи 156 милијарди евра дугова? Једва се помиње чињеница да буџет поново бележи масан дефицит после шест година заредом у којима је био на нули, преноси ДW.

Тај финансијски шприц неће изазвати жртве одмах, али хоће наредних година. Неко мора да плати цех, а на крају је то увек порески обвезник. Али ко ће бити најтеже погођен? Пензионери, слаби, болесни... као пре десет година? Где ће се овог пута штедети? Опет на онима који не могу да се супротставе?

Влада Демохришћана и Либерала је 2011. зашиљила црвени плајваз да прецрта неке трошкове. Посебно су Либерали ригорозно инсистирали на томе да се смањују социјална давања, да се штеди на старима и слабима, на болеснима и онима којима треба помоћ.

Годинама се секиром сасецала социјална држава, а на видику је био велики циљ избалансираног буџета, позитивне нуле. И то је пошло за руком већ 2014. када Немачка више није правила нове дугове.

Али која је била цена? До пропасти се штедело на инфраструктури те данас видимо улице, мостове и железничку мрежу у стању распада. Немачка заостаје у дигитализацији. О томе би могли песме да спевају они који ових дана раде од куће па се боре са софтвером и интернетом.

Здравствени систем је очерупан тако да буде "ефикасан" по неолибералном укусу, и данас трпимо последице тога. Ко још жели да буде медицински радник у систему где се зарад профита особље оптерећује до изнемоглости, а још је и лоше плаћено? Шта је радила држава док је производња лекова и заштитне опреме пребацивана на далеке контоненте?

О овим питањима се сада поново расправља и то је добро. Сада смо се наједном сетили на чијим леђима почива ово друштво. Аплаудирамо неговатељима, полицајцима и ватрогасцима. Додуше, њих би још више обрадовало ако бисмо захвалност изразили повећањем њихових плата. То не смемо да заборавимо кад прође криза.

Штедња из 2011. и наредних година поновиће се, али биће још драстичнија. Јер 156 милијарди је готово четири пута више него што је било задужење 2010. Многи верују да је то тек почетак, да нас чекају нови дугови, други, трећи кредит. Нико не зна шта доносе наредне седмице и колико ће се дуго привреда опорављати.

Биће питање да ли економски можемо напросто да наставимо тамо где смо стали? Да ли се штета да поправити? Хоће ли посрнули предузетници бити у стању да плаћају порезе? Ако не, колико ће то нових рупа избушити у буџету?

Ако смо ишта научили из прошле кризе, онда ову дебату морамо да водимо друкчије. Странка Левице већ тражи да се узму паре од посебно богатих јер њима се најлакше може исцедити пар милијарди евра. Да ли ће тај став превагнути? Јер, богати ће кукати како су и њихове капиталне инвестиције претрпеле штету.

Нико данас не може да каже куда води овај пут. Сигурно је само да ће свет после короне бити другачији на много начина. Биће жртава у сваком погледу, па и финансијском. Пандемија је и због тога сигурно највећи послератни изазов у немачкој историји.

Туку по улици сваког ко изађе за време полицијског часа! Снимке погледајте ОВДЕ!

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА