Најновије

Foreign Policy: Коронавирус је највећи обавештајни неуспех у историји САД

Прошлог септембра сам се срео са потпредседником за ризике компаније „Fortune 100“ у Вашингтону, ДЦ, поставио сам директору - који је претходно имао дугу каријеру обавештајног аналитичара - питање које бисте поставили било ком службенику за ризике: „Шта вас највише брине?"

Трамп (Фото: flickr. com)

Пише: Миках Зенко

Без паузе, ова особа је одговорила: „Високо заразан вирус који почиње негде у Кини и брзо се шири.“

Овај потпредседник, чија компанија има канцеларије широм Источне Азије, објаснио је превентивне кораке за ублажавање које је компанија накнадно усвојила у циљу сузбијања ове потенцијалне претње.

Откад је прича о коронавирусу обузела свет, често сам размишљао о претпостављеној рачуници ове особе.

Већини вођа недостаје дисциплина да врше рутинско скенирање хоризонта засновано на ризику, а мањи број њих још увек развија неопходне планове за ванредне ситуације. Још је ређи лидер који има предвиђања која му омогућавају да правилно идентификује горњу претњу довољно далеко унапред и да развије и примени те планове.

Довољно је рећи да је Трампова администрација кумулативно затајила и да зато није озбиљно схватила како конкретна, поновљена упозорења обавештајне заједнице о избијању коронавируса, тако и потребне снажне иницијативе за реаговање на нивоу државе, сразмерно предвиђеном.

Само савезна влада има ресурсе и овлаштења да води релевантне јавне и приватне актере да се суоче са предвидивим штетама које вирус представља. Нажалост, Трампови званичници су донели низ процена (минимизирајући опасности од COVID-19) и одлука (одбијајући поступање по нужди) које су Американце беспотребно учиниле далеко несигурнијима.

Укратко, Трампова администрација јачала је катастрофално стратешко изненађење за амерички народ. Али, за разлику од прошлих стратешких изненађења - Перл Харбур, иранска револуција 1979. године, или нарочито 9/11 - настала је невиђеном равнодушношћу, чак и намерном непажњом.

Док се, на пример, у извештају Комисије за 11. септембар криви Ал Каида за нападе на администрацију председника Роналда Регана преко Џорџа В. Буша, криза коронавируса која се развија била је искључива одговорност садашње Беле куће.

Поглавље 8 извештаја Комисије за 11. септембар има наслов „Систем је трептао црвено“. Цитат је стигао од бившег директора ЦИА-е Џорџа Тенета, који је лето 2001., окарактерисао тако кад су бројни извештаји обавјештајне заједнице указивали на скорашњи ваздухопловни терористички напад унутар Сједињених Држава.

Упркос упозорењима и бесним напорима неких званичника за борбу против тероризма, Комисија 11. септембра утврдила је да „видимо мало доказа да је напредовање завере било поремећено било којом владином акцијом. ... Време је истекло».

Прошле недеље, Вашингтон Пост известио је о сталним упозорењима о коронавирусу којa је обавештајна заједница представљала Белој кући у јануару и фебруару. Ова упозорења мало су утицала на високе функционере администрације, на које је несумњиво утицало стално ругање вирусу председника Доналда Трампа, које је он започео 22. јануара: „Ми га имамо под потпуном контролом. То је једна особа из Кине, и ми то имамо под контролом. Биће све у реду. "

Због коронавируса у Украјини може избити грађански рат! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА