Најновије

АМЕРИКАНЦИ ЛУПИЛИ НОВИ ШАМАР ТАЧИЈУ! Помпео запретио: Ако дирнеш у Специјални суд, готов си!

Амерички државни секретар Мајк Помпео упозорио је косовског председника Хашима Тачија да не ремети активности Специјалног суда за процесуирање злочина припадника бивше ОВК, јер ће у супротном, тврдње о злочинима остати "трајна мрља на Косову".

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

У одговору на Тачијево писмо уочи 12. годишњице једнострано проглашене независности, Помпео говори о последицама које би тзв. Косово претрпело ако би омело рад специјалног суда.

"Укидање или подривање рада, структуре или локације Специјалистичких комора или Специјалистичког тужилаштва на било који начин, озбиљно би нарушило кредибилитет тзв. Косова у свету; тврдње би остале трајна мрља на Косову; косовска посвећеност владавини закона била би доведена у питање; правда за жртве  ускраћена", написао је амерички државни секретар.

Даље, наводи да би тиме била замагљена будућност тзв. Косова као члана евроатлантске породице и међународне заједнице.

"Рад специјалистичких комора, у садашњем формату, је најбољи начин да тзв. Косово закључи ово поглавље своје историје и да омогући САД да се супротставе аргументима оних који поричу државу Косово... ", пише између осталог у Помпеовом писму Тачију.

Такође, наводе се тврдње које потичу из извештаја Дика Мартија, према којем је у својству политичког директора ОВК, Тачи био у криминалној групи на подручју Дренице.

Коха преноси да је Тачи са Кадријем Весељијем и Рамушом Харадинајем покушао да у косовској скупштини укине Специјалистичке коморе крајем 2017. године.

Иницијативи су се супротставили ДСК и покрет Самоопредељење, тада опозиционе странке.

Након међународног притиска и претње изолацијом, нарочито од САД-а, три бивша државна функционера онемогућена су позивом посланика да укину Специјални суд.

Харадинај је касније рекао да су желели да укину Специјални суд из страха да ће и они бити њиме обухваћени. Рамуш Харадинај и Кадри Весељи већ су саслушани као осумњичени.

Косовски председник Хашим Тачи негирао је да је до сада испитиван од стране Специјалног суда.

"Нисам испитиван ни у Приштини ни у Бечу", кратко је Тачи одговорио у среду у Приштини.

Специјални суд је основан 2015 године. Његови истражиоци су до сада саслушали преко 250 припадника бивше ОВК као сведоке или осумњичене за ратне злочине.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Србија стављена пред свршен чин.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА