Најновије

Џихадисти покушали да употребе хемијско оружје против сиријске војске, али су сами од њега страдали

Џихадистички милитанти покушали су да изведу напад хемијским оружјем у покушају да спрече напад сиријске војске, али недостатак искуства са руковањем опасним материјама окренуо се против њих, саопштило је Министарство одбране Русије.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Преко десетак терориста покушало је да употреби ово оружје у последњем уточишту у стратешком граду Саракиб, који се налази на важној раскрсници пута у сиријској провинцији Идлиб, саопштио Руски сентар за помирење у Сирији.

У настојању да спрече напредовање сиријских снага у западним четвртима Саракиба, покушали су да детонирају високоексплозивну муницију заједно са танковима напуњеним отровним хемикалијама, наводи се у саопштењу. Њихов напад, међутим, није био успешан.

Пошто терористи нису били довољно искусни у руковању са отровним супстанцама, један од танкова је процурио, наневши жртве међу самим нападачима који су задобили тешко хемијско тровање, пошто нису успели да их дигну у ваздух.

Сиријске снаге недавно су појачале операције за Саракиб, који се налази на виталном магистралном путу М5 који повезује Дамаск са Алепом и путем М4 који се протеже између Алепа и приморског града Латакије.

Напредовање сиријске војске у граду само је део шире офанзиве која има циљ да порази милитанте и припаднике терористичке групе "Хаџат Тахрир ал Шам", огранка "Ал Каиде" у провинцији Идлиб. Успеси сиријске војске довели су до све већих непријатељства између Дамаска и Анкаре, а која подржава милитанте у Идлибу.

Низ сукоба између турских и сиријских снага последњих недеља резултирали су жртвама на обе стране, при чему је Анкара прогласила све јединице сиријске војске за легитимне циљеве. Турска војска увелико користи дронове да би дејствовала по сиријским оклопним возилима и утврђеним положајима, али за сада још увек не користи копнене снаге у борбама против сиријске војске.

Како расту непријатељства, турски председник Рецеп Таип Ердоган данас ће у Москви разговорати са председником Владимиром Путином. Ердоган се нада да ће се непријатељства обуставити, те да би као резултат преговора могао бити постигнут још један договор о прекиду ватре.

Сиријска војска запленила побуњеницима тенк Т-90. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА