Најновије

ОРБАН ЗАХТЕВА ДА МАЂАРИ ПРЕУЗМУ КОМАНДУ У КФОРУ! На њима је да заштите Србе и спрече насиље над нама! Не верују Америма и Енглезима (ВИДЕО)

Мађарски начелник генералштаба Ференц Кором изјавио је недавно у Вашингтону да његова земља намерава да идуће године преузме командну дужност у мировној мисији на Косову. Тиме би по први пут држава из региона добила челну функцију у КФОР-у.

Мађарски КФОР (Фото: Јутјуб)

"На тај начин би се одало велико признање досадашњем раду мађарских војника" рекао је Кором након разговора у Пентагону са замеником начелника здруженог генералштаба САД генералом Џоном Хајтеном. 

Уколико Мађарска добије подршку за ову иницијативу место команданта КФОР-а по први пут преузеће једна држава из региона. Тиме би се прекинула досадашња пракса по којој су на чело мисије долазили официри западноевропских чланица НАТО-а. 

Први човек КФОР-а данас је генерал Микеле Ризи. Он је једанаести официр из Италије који предводи ту мисију. Од 2000. године до данас команданти КФОР-а били су генерали Велике Британије (једном), Француске (три пута), Немачке (седам пута), Норвешке (једном) и Шпаније (једном). 

Најава мађарског начелника генералштаба долази после недавне одлуке Будимпеште да појача свој контигент на КФОР-у са још 100 војника. Министар спољних послова те земље Петер Сијарто тада је рекао да је безбедност Западног Балкана од кључног значаја за Мађарску и Европу.

Мађарска од свих држава региона има највише војника у мисији КФОР која укупно броји 3 526 људи из 27 земаља. 

Мађарски контигент састављен је од 385 људи у саставу Тактичког резервног батаљона (KTBRN-KFOR Tactical Reserve Battalion). То је јединица посебне намене директно потчињена команданту мисије. Обучена и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву.

Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.

Будимпешта води активну политику у региону и сопствену сигурност везује за стање јужно од својих граница. 

Мађарска и Србија имају врло развијену војну сарадњу. Од 2011. године на Дунави или Тиси редовно се одржавају вежбе речних јединица "Гвоздени мачак". На вежбама "Комшије" заједно наступају јединице копнене војске Мађарске, Србије и Националне гарде Охаја.

Поред улоге у мисији КФОР, Мађарска на основу уговора са НАТО од 2014. године обавља контролу горњег слоја ваздушног простора Косова.

Питање безбедности граница и балканска мигрантска рута у фокусу је интересовања Будимпеште.

Због појачаног прилива миграната средином јануара та земља је дуплирала снаге безбедности на границама ка југу а полицијски контигенти се шаљу као испомоћ пограничним полицијама Северне Македоније и Србије.

Како су Руси подржали борбу за српске светиње, погледајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА