Најновије

Српска и америчка застава вијориле се у Пентагону! Ово је разлог!

Бивши војни аташе у амбасади САД у Београду и председник фондације "Мисија Халијард" Џон Капело оценио је као веома значајну посету председника Александра Вучића Вашингтону, уз констатацију да се односи између Србије и САД развијају у позитивном смеру и нагласио да када је реч о косовском проблему да је амерички став јасан - прихватиће оно што се обе стране договоре. 

Пентагон (Фото: Јутјуб)

- У САД постоји разумевање, не само у администрацији, већ и у Стејт департменту и одбранбеном сектору о томе да је интензивирање дијалога са Србијом веома важно - истиче Капело.

Он наводи да званичници обе земље разговарају о решавању косовског питања и да је то питање важно за будућност Србије. 

- Мислим да је став САД јасан а то је да ми желимо да радимо на ономе што се обе стране договоре и прихвате. Важна порука је да је време за обе стране да седну и разговарају без предуслова о будућности Косова и Србије - објашњава он. 

Оцењује да ће решење косовског проблема драматично променити улогу Србије у позитивном смислу и додаје да је то важно и за Србију и за евроатлантски простор. 

Упитан како коментарише Вучићеву посету Пентагону, Капело каже са задовољством да је то први пут након много година да један председник Србије посети Пентагон. 

- За мене, као бившег војног аташеа било важно да видим како се заједно вијоре српска и америчка застава у Пентагону - казао је Капело. 

Говорећи о перцепцији Србије у америчкој јавности Капело каже да нажалост многи људи у САД виде односе са Србијом кроз призму деведесетих. Али, додаје он, то је случај на обе стране. 

- Испричати причу о Србији у САД није лако, не зато што је Србија лоше место, већ зато што је САД земља са 350 милиона становника. То је оно што наша фондација покушава да уради кроз дискусију о нашим историјским везама - каже Капело.

Он подсећа да је Србија била на правој страни током два светска рата.

- Мало је земаља у региону које могу то да кажу. Србија је била на страни савезника у оба рата. Србија је имала велика страдања, а истовремено Срби су били веома добри савезици и цењени су због тога. То је права природа наших односа. То је прича коју треба да наставимо да препричавамо - поручује Капело. 

Коментаришући најаву бившег америчког амбасадора Кајла Ската да ће разговарати са продукцијском кућом Парамоунт о снимању филма о спашавању америчких пилота у Србији током Другог светског рата, Капело каже да они раде на бројним документарцима како би се та прича испричала. 

- Такође разговарамо и о томе како да направимо бољи филм о спашавању америчких пилота у Србији. Без обзира која ће бити продукцијска кућа, реч је о веома важној причи о нашим односима - закључио је Капело.

"Спајк", "хермес" и "херон" ускоро стижу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА