Најновије

ЕРДОГАНОВ БЛЕФ НИЈЕ УСПЕО: Турски председник испао смешан пред званичницима ЕУ!

“Изгледа да блеф турског ауторитарног председника Реџепа Тајипа Ердогана са избеглицама пред европским капијама није успео, јер ЕУ стаје на страну Грчке и затвара своју јужну границу, истовремено сваљујући на Ердогана кривицу за надолазећу хуманитарну кризу”, наводи председник Фондације Ист-вест бриџ и члан Трилатералне комисије Јован Ковачић.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Ковачић у тексту за "Њу Јуроп", лист који се дистрибуира широм институција ЕУ, наводи да је Ердоган након што су турске снаге прошле недеље претрпеле губитке у борбама у околини Идлиба са снагама сиријског режима које подржава Русија, рекао да се више неће придржавати споразума који је са ЕУ склопио 2016.

У том споразуму било је предвиђено да Анкара спречи око три милиона избеглица да напусте Турску и упуте се према земљама Европске уније.

Ковачић каже да је Ердоган затим затражио од ЕУ да подржи турску улогу у конфликту у Сирији, ако жели да Анкара спречи нову мигрантску кризу.

Ердоганова ишчекивања се, међутим, како додаје Ковачић, нису испунила, с обзиром да су највиши европски званичници, укључујући и председницу Европске комисију Урсулу фон дер Лајен, током посете Грчкој изразили солидарност с том земљом.

Посета Грчкој највиших званичника ЕУ уследила је након што су грчка војска и полиција спречиле илегални прелазак границе са турске стране више хиљада миграната неколико дана после Ердоганове изјаве.

Ердоганов потез потом су, како подсећа Ковачић, на ванредном састанку 3. марта осудили министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ, а њима се потом у осудама турског председника придружио и Европски савет.

Ердоган се надао, додаје Ковачић, да ће ЕУ ухватити неспремну, као што је то претходно учинио 2015. и онда "играо улогу жртве".

Високи западни војни аналитичар рекао је за "Нју Јуроп" да овога пута Ердоганов план није успео и да му је само нанео штету.

Према речима тог аналитичара, сада ће се ретко који бирократа у Бриселу уопште усудити да брани позицију Турске.

Прочитајте ОВДЕ зашто је избио хаос на грчко-турској граници.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА