Најновије

НЕКИМ ВЛАДАРИМА СУ ПАЛЕ ГЛАВЕ, А НЕКИ СУ СЕ БОЉЕ СНАШЛИ: Овако се мењао режим кроз историју!

Краљица Елизабета II остаје монарх који је најдуже владао. Други краљеви и краљице нису имали прилику да уживају у истој дуговечности. Промене политичких прилика, грађански немири и ширење демократије, довело је до укидања монархије у многим земљама током последњих неколико векова.

Круна (Фото: pixabay. com)

Француска монархија се завршила Француском револуцијом

Француски каљ Луј XVI преузео је престо 1774. године, али несташице хране и невоље са економијом изазвале су масовну побуну у виду Француске револуције 1789. године. Монархија је и званично била укинута 1792. године. Краљ Луј и његова жена, Марија Антонаета, били су ухапшени и, на крају, погубљени гиљотином.

Португалска круна "пала" 1910. године

Мануел II био је последњи краљ Португалије, а владао је од 1908. године, па док држава није постала република, 1910. године. Он је, неочекивано, постао краљ у својој 18. години, након што су његови отац и старији брат убијени у Лисабону. Мануел је побегао у Лондон када је избила револуција 1910. године.

Још увек постоје неки наследници краљевске породице, као што је Дом Дуарте, војвода од Браганзе. Ипак, њих влада сматра представницима монархије без праве моћи.

Крај династије Романов

Цар Николај II, који је владао Русијом од 1894. године, приморан је да абдицира 1917. године, услед штрајкова и протеста у Петрограду. Познат као "Фебруарска револуција", покрет је окончао 300 година дугу владавину династије Романов.

Цар Вилхелм II био је последњи цар Немачке и краљ Пруске

Вилхелм II, унук краљице Викторије, постао је цар након смрти свог оца 1888. године. Низ јавних грешака и ненаменских трошкова током Другог светског рата, довели су до његове абдикације 1918. године. Абдикација је најављена и пре него што је он, уопште, пристао на то. Остатак живота је провео у изгнанству у Холандији.

Пад Османског царства

Када су Османлије поражене у Првом светском рату, већина њихових територија подељена је између: Британије, Француске, Грчке и Русије, по Лозанском уговору. Титула османског султана укинута је 1922. године, а Велика народна скупштина прогласила је Турску републиком, 1923. године.

Последњи грчки краљ

Грчка монархија постојала је од 1832. до 1924. године и поново од 1935. до 1974. године

Грчку је Народна скупштина најпре прогласила републиком 1924. године. Краљ Џорџ II био је у изгнанству до 1935. године, када је популистичка партија дошла на власт у Скупштини и поново успоставила монархију.

Заувек је укинута под војним режимом, који је поново успоставио републику 1973. године. Наредне године одржани су избори за чланове Владе. Константин II био је последњи грчки краљ, а владао је од 1964. до 1974. године.

Он је протеран у Лондон, а Атину је посетио неколико пута, што није наишло на одобравање народа.

Контроверзни Виктор Емануел III

Италија је постала република 1946. године, прекидајући владавину краљевске породице.

Последњи краљ Италије, Виктор Емануел III и даље је контроверзна фигура. Током своје владавине, омогућио је фашистички режим Бенита Мусолинија и легализовао прогон јевреја. Када је Италија изгласала да постане република, 1946. године, Виктор Емануел је напустио земљу и живео у изгнанству, у Египту, до своје смрти 1947. године.

Михајеви унуци и даље омиљени у народу

Румунска монархија завршила се 1947. године, али и даље постоји интересовање за чланове краљевске породице.

Румунија је постала уставна монархија 1881. године, а монархија је у потпуности укинута 1947. године, када су комунисти дошли на власт. Краљ Михај I, последњи краљ Румуније и даљи рођак краљице Елизабете, остатак свог живота живео је у Женеви. Њихови унуци и даље су предмет интересовања јавности.

Од краља до премијера

Симеон Сакс-Кобург Гота, последњи краљ Бугарске, један је од ретких чланова монархије који су изабрани и за премијера у демократској влади.

Симеон Сакс-Кобург Гота био је последњи краљ Бугарске. Комунистички пуч 1944. године, довео је до укидања монархије 1946. године. Након што је напустио егзил у Мадриду, вратио се у Бугарску 2001. године и формирао сопствену политичку партију и изабран је за премијера.

Шах се само понекад појави

Последњи краљ Непала, Гјанендра Бир Бикрам Шах Дев, владао је од 2001. до 2008. годне

Гјанендра Шах је преузео трон 2001. године, након што је престолонаследник Дипендра убио краља Бирендру и осам других чланова непалске краљевске породице, а затим извршио и самоубиство.

Краљ је распустио парламент 2002. године, током бурног периода за ту земљу, а приморан је да га поново успостави 2006. године, након неколико недеља протеста. Две године касније, непалска Уставотворна скупштина, прогласила је ову земљу демократском републиком и укинула монархију.

Шах се појављује у јавности само у одређеним, званичним приликама откад је одступио са престола.

Oтац Јефрем je ово прорекао, 2 месеца после његове смрти почео је рат какав није виђен! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА