Најновије

ПОКЛОН ЗА ЧУВАРА СРПСКОГ ГРОБЉА У СОЛУНУ! Деда Ђорђе већ пола века чува хумке ратника, а сада му се Србин одужио

Више од пола века Ђорђе Михаиловић чува српско војничко гробље Зејтинлик у Солуну, на којем је сахрањено 8.000 Срба.

Ђорђе Михаиловић чуваr српскоg војничкоg гробљa Зејтинлик у Солуну (Фото: Јутјуб)

Иако ове године пуни чак 92 године, он и даље дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату, а овај старац оставио је посебан утисак на Ивицу Анђелића из Аранђеловца.

„Никад нисам упознао особу као што је деда Ђорђе, одушевио ме је као човек.

Невероватно је све оно што годинама предано ради. Он толико добро познаје Србију, иако никада није био овде. Осетио сам потребу да му се на неки начин одужим, да му одам почаст за све ове године труда и рада које је посветио нашим прецима“, каже Ивица.

Дуго је смишљао начин на који би усрећио деду Ђорђа, а одлука је пала да овом верном Србину купи традиционалну народну ношњу: јелек, антерију, канице, панталоне и опанке.

Његову идеју подржали су бројни пријатељи преко друштвених мрежа и убрзо је прикупљен потребан новац. „Људи су препознали нашу идеју, успели смо и срце ми је пуно. Усрећили смо нашег чика Ђорђа, ја сам у томе не бих успео. Захваљујем се свима који су свако на свој начин дали допринос, а посебно људима који су му тај поклон уручили“, рекао је иницијатор ове акције.

Да поклон стигне тамо где треба, побринули су се Будимир и Снежана Милојевић из села Загорица код Топола.

„Чика Ђорђе је био одушевљен, чак је и заплакао када је видео поклон. Дуго је причао са нама и фотографисали смо се, а на растанку нам је обећао да ће обући ношњу и послати нам фотографију“, казала је Снежана Милојевић.

Чувари српске војске

Сви мушки чланови Ђорђеве породице били су чувари гробља на Зејтинлику. Његов деда Саво Михаиловић, солунски добровољац, сакупио је своје мртве саборце и сахранио их на Зејтинлик, а касније је и сам ту сахрањен. Сава су наследили син Ђуро, а затим и унук Ђорђе који је и последњи мушки потомак из ове лозе. Деда Ђорђе одликован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена, посвећена му је песма „Маршира сву ноћ“, а о њему је и снимљен филм „Последњи чувар“.

Мистериозни симболи се појављују у градовима по Србији! Са чим имају везе сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: rina.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА