Најновије

ВУК ЈЕРЕМИЋ ТВРДИ: Вучић договорио да лажна држава Косово уђе у УН (ВИДЕО)

Председник Народне странке Вук Јеремић боравио је у Вашингтону, где је разговарао са представницима америчке администрације у Стејт департменту, конгресменима и сенаторима.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

Он је навео да су разговарали о предстојећим изборима у Србији и каже да је за њега ово била прилика да саговорници добију други угао гледања од онога који су имали када је почетком недеље био председник Србије Александар Вучић.

Америчка администрација је против бојкота избора, а Јеремић тврди да су сада то прихватили.

"Један од званичника америчких ми је том приликом чак и рекао: 'Видећете, да чак и ако ви останете при томе, да неће сви', мислећи на опозицију, да остане при томе. И сада се ситуација ипак мало променила, сада се показало да је опозиција заиста јединствена, чврста и да практично сва кредибилна опозиција, свако ко је данас заиста опозиција Александру Вучићу у Србији неће излазити на ове изборе и то је сада стање са којим су саживели, односно, то су просто прихватили.

Оно што је било много важно је да је нешто са чиме нам је прећено раније, а то је да уколико не изађете на изборе, више нећете бити кредибилни саговорник међународне заједнице, очигледно склоњено са стола, српска опозиција остаје кредибилни саговорник међународне заједнице, то је био један од важних разлога због којих сам посетио Вашингтон ове недеље", каже Јеремић.

Кад кажете да вам је прво било прећено, а сада остају отворена врата за српску опозицију, због чега мислите да америчка администрација инвестира у односе са српском опозицијом, ако се тако може назвати ова посета?

- Можда питање демократије и људских права више нису онолико приоритет САД колико су били у прошлости, али то ипак није тема која је у потпуности заборављена и склоњена са стола. Данас у Вашингтону нема више никога ко има било какву илузију да је Србија демократска земља и након ових извештаја Фридом хауса, укључујучи овај последњи, више нико ни не покушава да Србију представи као демократску земљу. Сваком тоталитарном поретку, попут онога који ми имамо у Србији, пре или касније дође крај.

А шта вам кажу у администрацији када понављате разлоге због којих не идете на изборе, када објашњавате какво је стање демократије у Србији?

- Није било потребе да се говори о детаљима, они све то јако добро знају, Америка има велику амбасаду у Београду, они добијају извештаје, а и ове невладине организације као што је Фридом хаус раде своје извештаје, тако да ја нисам провео много времена описујући стање. Ја сам се више фокусирао на то шта ћемо да радимо после, односно, шта се очекује у Србији после избора. Како доћи до фер и поштених избора, који неће бити ови 26. априла. И драго ми је што су сви саговорници показали интересовање за то да виде које је гледање српске опозиције на то, како доћи до тога. Оно што је једна ствар која виси све време у ваздуху, то је питање Косова, што је била главна тема разговора Александра Вучића овде и то моји саговорници у Вашингтону нису крили.

Није било тешко закључити да су велика очекивања америчке стране од Беграда у Приштине и то непосредно након избора у Србији. До избора у Србији - не, али после избора у Србији, постоје велика очекивања. Ја сам изнео резерву у односу на та очекивања, ја не мислим да оно што је представљено, бар не оно што је представљено у Београду, одговара реалности, одговара истини. Такође сам представио и моју сумњу да Вучићев саговорник из Вашингтона Хашим Тачи, представља кредибилног актера да испоручи оно што су се договорили с обзиром на то да је политичка композиција у Приштини нешто другачија, али рекао сам у сваком случају, ви знате шта сте се договорили, знате шта је ко коме обећао. Оно што сам ја дошао са вама да разговарам, ако вас тако нешто занима, јесте како да у Србији и региону, поново имамо демократију, то је била главна тема

А да ли знате шта су се они договорили и шта то следи после избора када је у питању Косово?

- Они то мени нису рекли, и било би са моје стране некоректно да преносим чак и инсинуације, које су ми амерички званичници пренели. Моје очекивање је да је посреди свеобухватни споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине. С обзиром на то да је тако високи амерички званичник одлучио да остане укључен у тај процес, говоримо о амбасадору (Ричарду) Гренелу, који је добио изузетно високу функцију у Вашингтону, да надгледа све обавештајне службе ове земље. Он уз такву велику функцију, задржи и посредничку улогу између Београда и Приштине, он то уради због очекивања да ће то бити успешно, јер да то није тако, да нису очекивања да ће то бити успешно, не би се он бавио, то би за њега била релативно ситна ствар. С обзиром на то да има велика очекивања, а у овој земљи постоји календар, који је прецизно дефинисан, и он кулминира у политичком смислу у новембру са америчким председничким изборима. Мој закључак је да амбасадор Гренел и врх америчке администрације очекују да ће Београд и Приштина закључити свој споразум од новембра. Кад сам своје мишљење изнео својим саговорницима у Вашингтону, ниједан од њих није рекао да се са мојом анализом не слаже.

Ако бисмо говорили о свеобухватном споразуму о нормализацији, то подразумева и признање тзв. Косова?

- То подразумева Косово у УН у пуном капацитету, у једнаком капацитету као што је Србија, као што је Француска, као што је Грчка, као што су све друге земље чланице УН.

Да ли је српска опозиција спремна за тај моменат?

- У смислу да тако нешто подржимо? Нипошто!

Каква ће бити ваша реакција?

- Наша позиција је врло јасна. Свака врста споразума која би довела у питање територијални интегритет Србије, за српску опозицију није прихватљива. Тај споразум, који би Косово довео у УН био би директно и флагрантно кршење нашег Устава и ми смо против тога.

Али ви нећете бити у парламенту да можете да делујете?

- А шта бисмо могли? Да се евентуално полијемо бензином и запалимо у сред парламента? Дакле, у српском парламенту, не постоје околности у којима се дебата већине са мањином остварује на начин да доноси било какву разлику. Ми ћемо се против таквог неког решења, које по мени није у интересу Србије борити као што бисмо се борили и до сада. Нећемо имати представнике у парламенту, нити ћемо бити неко ко даје легитимитет својим присуством било каквом решењу тог типа, али то не значи да ћемо да дигнемо руке, да чекамо да Вучић заврши посао и да после тога обришемо зној са чела. Напротив, учинићемо аполутно све да му отежамо један такав план који би водио, по мени, само даљем компликовању ситуације на Балкану. То не би био крај, домине би наставиле да падају и ви би овакву ситуацију напетости, коју Вучић преговара са неким другим регионалним лидерима, а уз подршку овог или оног међународног посредника, имали у недоглед још наредних 10 година, то је последња ствар која је Србији потребна.

Прочитајте ОВДЕ зашто Аљбин Курти избегава америчке званичнике.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА