Најновије

ИДЛИБ НА ГРАНИЦИ МИРА И РАТА: Жесток сукоб Русије и Турске о томе ко је прекршио примирје на северу Сирије

Русија је у претходна 24 сата регистровала 19 случајева кршења примирја у Сирији, а Турска један, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руска војна патрола у Сирији (Фото: Јутјуб)

Према информацијама Руса, у Идлибу су били три инцидента, у Латакији седам, а у Алепу девет.

Извештај о крхкости споразума Путина и Ердогана о примирју који је закључен у Москви уследио је јер се претходно огласило турско Министарство одбране наводећи да Турска није забележила нарушавање примирја након ступања на снагу споразума о прекиду ватре, који су у Москви раније постигли председници Русије и Турске.

- Помно пратимо ситуацију, и у случају напада на наше осматрачнице одмах ћемо реаговати - рекао је министар одбране Турске Хулуси Акар.

Он је такође саопштио да ће следеће седмице у Анкару допутовати делегација из Москве, како би се разговарало о заједничком патролирању у сиријском Идлибу.

- У оквиру споразума који је потписан у Москви, од 15. марта почињемо да спроводимо заједничко патролирање у Идлибу. Како подсећају агенције, договорен је прекид ватре, успоставља се безбедносни коридор у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и формирају се заједничке патроле Русије и Турске, које ће од 15. марта патролирати дуж пута М-4Б, који повезује Латакију и Алепо.

И док Турци тврде да нису забележни сукоби у Сирији од четвртка у поноћ, иранска агенција Фарс јавила је да је у Сирији погинуо високи заповедник иранске револуционарне гарде Фархад Дабиријан.

И Сиријска опсерваторија за људска права, организација са седиштем у Великој Британији, која извештава о рату, објавила је вест о смрти високог заповедника иранске револуционарне гарде, наводећи да је убијен у подручју Саида Заинаба, јужно од Дамаска.

Херој Дабријан 

Агенција Фарс, која је блиска Револуционарној гарди, описала је Дабиријана као бранитеља светилишта Сајида Заинаба, светог места за шиитске муслимане, које се налази јужно од Дамаска, и као бившег команданта страже у Палмири, древном граду у централном делу Сирије.

Прочитајте ОВДЕ шта је Сиријска војска запленила од џихадиста.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА