Најновије

КОРОНА ВИРУС - ПРЕСЕК СТАЊА У Италији 16 милиона у изолацији, у држави Њујорк ванредно стање, зараза стигла и у Бугарску

Према последњим подацима, најмање 3.500 особа је преминуло, а више од 105.000 је оболело од корона вируса широм света.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Највише оболелих, као и смртних случајева, забележено је у Кини, а има их у још 50-ак држава широм света, преноси СиЕнЕн.

Први смртни случај забележен је у Јужној Америци, тачније у Аргентини, где је преминуо 60-годишњи мушкарац који је недавно боравио у Европи.

У међувремену се појавио и први случај заразе на Универзитету Оксфорд. Један студент се заразио након путовања изван Енглеске. Међутим, он се одмах самоизоловао, па није присуствовао предавањима.

Изолација на северу Италије

Највише случајева у Европи забележено је у Италији, где је премијер Ђузепе Конте рано јутрос потписао уредбу којом се већи део северне Италије ставља у изолацију.

Та уредба односи се на Ломбардију и још 14 региона и обухвата око 16 милиона људи.

За спровођење уредбе биће задужени полицајци и ватрогасци, а она подразумева затварање школа и факултета до 3. априла, отказивање свих спортских догађаја, да се у верским објектима стоји на растојању од једног метра, као и у баровима и ресторанима.

Како пише "Коријере дела Сера", спреман је још један декрет, који би могао ускоро да се усвоји, а који се односи на читаву земљу. Он подразумева затварање школа бар до 15. марта и пооштравање неких већ уведених мера.

Проглашено ванредно стање у држави Њујорк

Гувернер америчке савезне државе Њујорк Ендру Куомо прогласио је јуче ванредно стање због растућег броја оболелих од корона вируса.

Куомо је рекао да ће увођење ванредног стања помоћи властима Њујорка да се ефикасније боре против ширења вируса бржим увођењем нових прописа, преноси "Њујорк тајмс".

Како додаје тај лист, Куомова објава увођења ванредног стања уследила је након што се број оболелих у држави Њујорк попео на 76, док је у самом граду Њујорку потврђено 11 случајева.

Најпогођенији део државе Њујорк је Округ Вечестер на северу, где је до сада регистровано 57 оболелих од КОВИД-19.

У Србији нема нових случајева

Према последњем извештају до 8.00 сати нема нових случајева заражених новим корона вирусом у нашој земљи, објављено је на сајту Министарства здравља.

- До 08. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 91 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја. Од последњег извештаја до 8 часова, 08.03.2020. године није било узорака тестираних на нови корона вирус - наведено је на сајту.

Први случај корона вируса у Србији забележен је 6.марта, при чему је заражени мушкарац (43) из Суботице, а допутовао је из Мађарске.

Србин са крузера се добро осећа

Држављанин Србије И. С, члан посаде крузера "Гранд принцес" који је заражен корона вирусом, изјавио је да се осећа добро, да кашље, али да нема температуру.

Он је за "РТС" рекао да је брод усидрен у Сан Франциску и да немају информације да ли ће карантин и даље бити на крузеру или ће бити пребачени у неку болницу. И.С. нема тегобе већ десетак дана, а шест дана је у изолацији.

На крузеру код Сан Франциска је 3.400 путника и чланова посаде. Потврђено је да је 21 особа заражена корона вирусом.

Забрањена јавна окупљања у Словенији

Министар здравља Словеније Алеш Шабедер забранио је сва јавна окупљања у затвореним просторима са више од 500 људи због корона вируса, саопштило је словеначко Министарство здравља.

Он је ту одлуку донео у суботу увече, а забрана ће бити на снази све док постоји опасност од наставка ширења те болести, преноси СТА.

- Препоручујемо да због повећаног епидемиолошког ризика организатори размисле и о смислености приредби са мањим бројем људи - наводи се у саопштењу.

Срушио се хотел у којем су били смештени оболели од корона вируса

Најмање седам особа погинуло је када се урушио петоспратни хотел у кинеском граду Гуангџоу.

Хотел који је служио као карантин због корона вируса срушио се у суботу увече а у њему је у том тренутку било око 70 особа, од којих је девет успело да побегне, док су остали остали под рушевинама, преноси ЦНН.

Спасиоци су успели да извуку 43 особе до сада, а једна је у критичном стању.

У акцији спасавања учествује 848 ватрогасаца са 169 машина и седам паса.

- Користимо детектор за живе како бисмо уочили неки знак живота - рекао је шеф спасилачког тима Гуо Јутуан.

Први случајеви корона вируса у Бугарској и Молдавији

Молдавија је пријавила први потврђени случај корона вируса у тој земљи, саопштило је касно у суботу молдавско министарство здравља.

Како јавља Ројтерс, 48-годишња жена хоспитализована је у суботу након доласка из Италије.

"Особа је одведена са аеродрома... с пнеумонијом, акутним респираторним затајењем, грозницом, кашљем, општом слабошћу", наводи се у саопштењу министарства.

Здравствене власти Бугарске регистровале су два прва случаја обољења од новог корона вируса, јавила је данас бугарска агенција БТА, преноси ТАСС.

Пацијенти су 27-годишњи мушкарац и 75-годишња жена.

До сада је више од 100 земаља пријавило случајеве овог смртоносног вируса.

Прочитајте ОВДЕ    ко то упозорава НАТО.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА