Најновије

СРПСКИ ЧЕТНИЦИ НА УДАРУ У ВИШЕГРАДУ: "Спречите окупљање Равногорског покрета"

Удружење "Сви за бољи Вишеград" позвало је све надлежне да спрече окупљање Равногорског покрета и величање Драже Михајловића у овом граду.

Четници у Вишеграду (Фото: Јутјуб)

Окупљање је најављено за 13. март, пише портал "Кликс".

Равногорски четнички покрет најавио је целодневни програм обележавања годишњице хапшења Драже Михајловића, четничког команданта из Другог светског рата.

"Тако се у петак поново намеравају окупити четничке хорде из Вишеграда, али и суседних држава Србије и Црне Горе и наставити срамну традицију обележавања и величања четничког вође Драже Михајловића, који је одговоран за најјезивије злочине над Бошњацима, Хрватима и осталим несрпским грађанима за време Другог светског рата. Да би смо зауставили окупљања Равногорског четничког покрета из Републике Српске, али и њихових истомишљеника који долазе из суседних држава Србије и Црне Горе, обраћамо се институцијама државе БиХ да бране државни поредак и спрече угрожавање права свих грађана једне нам и једине Босне и Херцеговине", поручују из Удружења.

Од министра сигурности БиХ Фахрудина Радончића траже да предузме све могуће радње да се окупљање забрани у граду у којем је убијено више од 3.000 Бошњака и у којем су многи преживели били изложени невјроватним тортурама и понижењима, наводи овај портал.

"Велики број силованих Бошњакиња вас обавезује да у својој министарској надлежности и људском осећају предузмете све потребне мере како би спречили најављено окупљање. Такође, напомињемо да је Међународни суд у Хагу изрекао доживотне казне за те злочине у режији четничке идеологије и мислимо да на основу тога имате људску, моралну и законску основу да то спречите и забраните“, наводи се у саопштењу.

Позвали су чланове председништва БиХ Шефика Џаферовића, Жељка Комшића и Милорада Додика, председницу Републике Српске Жељку Цвијановић, потпредседника РС-а Рамиза Салкића, министра у влади Федерације БиХ Едина Рамића, СИПА-у, Дирекцију за кординацију полицијских тела у БиХ, Граничну полицију БиХ, високог представника Валентина Инзка и представнике Европске Уније да предузму мере забране рада и деловања свих удружења у БиХ која својим радом и деловањем подстичу и шире националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

"Директно позивамо и начелника Вишеграда Младена Ђуревића да не дозволи оваква окупљања и да докаже да је за суживот са Бошњацима. Још једном желимо подсетити да је прошле године, четничко дивљање у Вишеграду, граду 'живих ломача', где су Бошњаци живи спаљивани и где су почињени масовни злочини, обележено главном поруком 'бит ће опет пакао и крвава Дрина, ево иду четници са српских планина'. Надамо се да нећете допустити да се то деси и у петак", поручују из Удружење грађана "Сви за бољи Вишеград".

Харадинај тражи конференцију о КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА