Најновије

"ЗАШТИТА СПОЉНИХ ГРАНИЦА ЕУ": Ово је основни задатак Фронтекс-а, али то није његова једина мисија!

Ситуација на грчко-турској граници, на којој се према подацима УН налази око 13.000 миграната, постаје све сложенија. Да је стање озбиљно потврђује и данашња одлука највиших европских званичника да ЕУ пошаље Фронтекс тимове да помогну грчкој полицији и војсци око новог мигрантског таласа. Одлука о слању Фронтекса донета је након што су лидери ЕУ својим очима видели стање на граници.

Европски савет (Фото: consilium.europa.eu)

Како је навела шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен помоћ ће укључивати и чамце, летелице, али и граничаре. Такође, она се обавезала да обезбеди око 700 милиона евра помоћи Грчкој.

Фронтекс није гранична полиција

Фронтекс или Агенција за европску граничну и обалску стражу, основана је 2004. године како би помогла земљама ЕУ-а али и земљама придруженима шенгенском простору при заштити спољних граница ЕУ. Фронтекс се често погрешно изједначава  са граничном полицијом у униформама. Међутим, у пракси то није тако. Фронтекс је гранична агенција, која има за циљ да  промовише, координира и да развија европско управљање границама, у складу са статутом ЕУ.

Основни посао ове Агенције је да помаже граничарима из разних земаља ЕУ, да раде заједно на чувању спољних граница Европске уније од илегалних мигранта, али и кријумчарења људи. Истовремено у њихов делокруг улази и праћење терористичких група. Седиште Фронтекса налази се у Варшави, у Пољској.

Важно је споменути да су овлашћења и деловања Фронтекса проширена 2016. када постаје Агенција за европску граничну и обалску стражу, при чему је проширила своју улогу с миграцијских контрола на управљање границама и преузела већу одговорност за прекогранични криминал.

Данас је Фронтекс једно од најважнијих тела Еуропске уније у подручју слободе, безбедности и правде. 

За време  избегличке кризе 2015. године, задатак Фронтекса био је да "испита и скенира" избеглице и мигранте, и да оне који остварују право на азил проследи овлашћеној Канцеларији за азил. Оне друге, прослеђује Еурополу, Европској полицији.

"Заштита спољних граница ЕУ" основни задатак 

Основни задатак Фронтекса јесте заштита спољних граница ЕУ, тачније "заштита европског подручја слободе, безбедности и правде". Фронтекс заједно са државама чланицама гарантује заштиту и сигурност спољних граница Европске уније.

У најважније дужности односно задатке Фронтекса улазе распоређивање опреме, авиона, бродова и људства за надзор граница на спољним пограничним подручјима којима је потребна додатна помоћ. Поред тога што надзире државне границе Фронтекс процењује и ризике за безбедност граница ЕУ те у складу са тим израђује приказ образаца и трендова незаконитих миграција и прекограничних криминалних активности на спољним границама.

Фронтеx стално надзире спољне границе Еуропске уније те доставља ажуриране информације и упозорења државама чланицама ЕУ-а, као и земљама придруженима шенгенском простору, Еуропској комисији и другим агенцијама.

Уколико су спољне границе ЕУ у кризној ситуацији, као што је данас случај на грчко-турској граници, Фронтекс може брзо распоредити граничну и обалску стражу. На захтев Агенције државе чланице морају обезбедити до 1500 службеника из снага за брзу реакцију.

Важна улога у борби против тероризма

Фронтекс доста доприноси борби против тероризма тако што помаже државама чланицама у јачању надзора државне границе на спољним границама и пружајући им подршку у откривању потенцијалних терориста.  Службеници које распоређује Фронтекс оспособљени су за откривање особа које би могле бити повезане с тероризмом.

До 2027. године Фронтекс треба да има 10.000 припадника

Европски комесар за миграције, Димитрис Аврамопулос је у мају 2019. године најавио како ће Фронтекс до 2027. године бројати 10,000 припадника. До тада то би требало да буде посебна уноформисана служба, а Агенција се више неће ослањати на агенте које привремено упути нека од чланица ЕУ.

Нови талас миграција Фронтекс неће моћи да заустави,  али ће свакако моћи да уз механизме које поседује, пре свега при регистрацији миграната - ублажи, ако не и спречи улазак лажних миграната и потенцијалних терориста у државе Европске уније.

Хоће ли инвазија пробудити Европу? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА