Најновије

АЉБИН ИЗГУБИО КОМПАС! Курти оладио Тачија, па прети Београду: Нема помирења без извињења, тужићемо Србију због геноцида

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је приоритет његове владе да тужи Београд због геноцида, јер како је рекао, нема помирења без извињења и то ће бити тема у наставку дијалога са Србијом.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Обраћајући се у парламенту, на посебној седници поводом јучерашњег Дана жена, којој присуствују и жртве сексуалног насиља током последњег рата, Курти је рекао да се његова влада "добро припрема да тужи званични Београд пред Међународним судом правде” и додао да је то “дуг пут”.

"То ће бити дуг пут, јер желимо да будемо сигурни да ћемо бити успешни у том процесу. Али, почели смо да радимо у том правцу", рекао је Курти.

Курти је рекао и да ће у наставку дијалога са Београдом захтевати да званични Београд буде одговоран за све штете које је, како је рекао, "претрпело Косово, а тражиће и правду за жртве сексуалног насиља".

"До сада се о тим случајевима није разговарало у дијалогу са Србијом. Ми ћемо се потрудити да се то промени јер не може бити помирења без извињења. Без кажњавања ратних злочина не може бити смирења“, рекао је Курти.

Додао је да као премијер има обавезу да ради на томе да ратни злочинци почињени од српских снага током протеклих сукоба буду кажњени.

“Ћутање и нечињење штити злочин“, рекао је Курти.

Курти одбио састанак са Тачијем

Курти се није одазвао позиву Хашима Тачија на консултативни састанак око усаглашавања ставова са лидерима партија. Курти је наводно одбио састанак из два разлога.

Први разлог је што је у Скупштини Косова говорила Васфија Краснићи-Гудман, “чијем је обраћању требао да присуствује и председник Косова, а не да у то време организује одвојене састанке како би завадио”.

Други разлог је, додао је Курти, што је председник сазвао састанке са лидерима партија, и да као лидер Самоопредељења нема “ни интерес а ни спремности да се састане са актуелном председником”.

“Састаћемо се другог дана када заврши са партијама”, додао је Курти.

Како су пренели сви водећи приштински медији председник Косова је раније данас одржао консултативне састанке са лидерима политичких партија у циљу координације политике.

Тачи се састао са председником Демократског савеза Косова Исом Мустафом, а након разговора са председником Демократске партије Косова Кадријем Весељијем. Тачи се састао и са председником Алијансе за будућност Косова Рамушем Харадинајем, као и са председником НИСМА Фатмиром Љимајем и Беџетом Пацолијем из Алијансе за Ново Косово.

У циљу координације политике Тачи је разговоре са лидерима водећих косовских политичких партија најавио прошле недеље, након што је на конференцији за новинаре обавестио јавност о свом боравку у САД и састанку са председником Србије Александром Вучићем који је одржан под покровитељством специјалног изасланика америчког председника за дијалог Косова и Србије Ричарда Гренела.

Прочитајте ОВДЕ како су се шиптарски медији испалили.

Извор: Косово онлајн

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА