Најновије

Марин ле Пен позвала ЕУ да не попушта: "Турци морају да одрже реч"

Лидерка француске странке Национално окупљање Марин ле Пен позвала је ЕУ да у потпуности промени своју политику имиграције, оптужујући турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да жели да исламизује Европу.

Марин ле Пен (Фото: Јутјуб)

Ле Пенова је позвала Брисел да помогне Грчкој, и да на тај начин спречи прилив нових миграната. Европска комисија је Атини обећала 700 милиона евра, али и нових 500 милиона Турској, који се додају на већ одобрених шест милијарди Анкари 2016. године. Ердоган је раније изјавио да му је Брисел понудио нову милијарду и да је он то одбио, али су из ЕУ то демантовали.

Савет за спољне послове ЕУ је прецизирао да је од тих шест милијарди обезбеђено 4,7, од чега је 3,2 исплаћено. Турски председник, међутим, тражи да се исплати и остали новац, и то ће у понедељак бити једна од главних тема састанка у Бриселу између Ердогана и европских званичника. Истовремено тражи и политичку подршку од ЕУ, за акције у Сирији.

- Реч је о уцени. Постоји споразум из 2016. године у којим се Ердоган обавезао да задржи 3,6 милиона избеглица, у замену за шест милијарди евра. Договор је недавно прекршен, отварањем турских граница. Не мислим да ће Балкан бити заштићен, уколико ЕУ да нових 500 милиона. Процес се тиме неће зауставити. ЕУ мора да ојача састав Фронтекса и пошаље војску на своје границе - сматра, међутим, у изјави за "Новости" француски геополитички аналитичар Алекси Труд.

Трамп прави нову Европу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА