Најновије

ПОГРЕШНИ КОРАЦИ АМЕРИКЕ ЋЕ ЈЕ ОДВЕСТИ ДО ПРОПАСТИ: Зашто је Вашингтону потребан рат у Сирији и Исламска Држава!

У свом интервјуу за телевизију Русија 24, сирјски председник Башар Ал-Асад је последњи део разговора посветио сиријским Курдима, за које је рекао да су имали „на хиљаде састанака протеклих девет година, али су самопроглашене вође Курда у Сирији одлучиле веровати Вашигнтону и одбиле су заједничку борбу против Турака и осталих освајача, верујући да ће у савезу с америчким трупама остварити своје сепаратистичке циљеве“.

Башар Ал-Асад са војском (Фото: САНА)

Током целе кампање у Идлибу су се милиције сиријских Курда држале по страни, а огласили су се с пар речи дан након потписивања споразума Ерогана и Путина у Москви, дајући неверојатне изјаве у којима су гласноговорник СДФ снага Мустафа Бали и гласноговорник америчких операција у Сирији пуковник Мајлс Цагинс упорно понављали како се боре против ИД-а и чувају нафту, али на питања новинара „где је тај ИД и где су се водиле битке“, кратко су одговарали да су то војна питања, а воде се разговори треба ли обавестити медије о томе или не. Касније, у преводу интервјуа, можете чути сав бесмисао службених изјава представника курдских милиција и америчких окупацијских снага у Сирији. Овде се на тренутак зауставимо на ономе што је за Курде значила кампања сиријске војске у Идлибу, где су владине снаге, Хезболах и проиранске милиције имали прилично велике губитке у борби против курдских архинепријатеља, Турака, а да ЈПГ нису испалиле метка на турске снаге које су им пролазиле на домету пушака и топова у северном и северозападном Алепу.

2020. је почела с напредовањем сиријских владиних снага на Идлиб, последњи велики регион који је још увек у рукама терористичких организација које су склопиле војни пакт с Турском. Као што знамо, подручје је 2018. године подељено на два подручја деескалације, под руском и турском контролом, а све с циљем ограничавања сукоба и ослобађања Идлиба од екстремиста. Међутим, регија се на крају претворила у још једно бојно поље између снага укључених у готово деценију дуг сиријски рат. Ситуација се погоршала крајем јануара, када је првих осам турских војника убијено у операцији коју су извеле руско-сиријске снаге.

Председник Реџеп Тајип Ердоган наредио је непосредан противнапад и запретио да ће одговорити снажније ако се владина војска не повуче до краја месеца. До најновијег крхог примирја Асад је успео повратити контролу над целим аутопутем М5, важном везом између Дамаска ​​и Алепа, града за којег се сиријска влада нада да ће га обновити и подићи на ноге, након што су отиснули терористичку претњу, иако је план сиријске Ал-Каиде и Турске укључивао и поновну опсаду другог по величини града у Сирији.

Међутим, председнику Ердогану се није свиђала таква перспектива и он је под сваку цену одлучио спречити сиријски напредак. Тих неколико дана је постојала озбиљна претња од избијања рата на сиријском територијом између Русије и Турске, које су, упркос томе што су на супротним странама, до сада успеле спречити такав сценарио и сваки пут пронаћи додирне тачке.

Овај се пут ситуација закомпликовала, јер је рат на терену између Турака и Руса био де факто у току, иако је Анкара у извештајима све приписивала Сиријцима. Али без Русије и ваздушне подршке, нити би била могућа кампања у Идлибу, још мање задржавање ослобођених подручја, територија од готово 2000 квадратних километара. Заправо је све зависило о способности Владимира Путина да с Ердоганом постигне компромис, али је руски вођа прво чекао дефинитивну победу САА на М5 и ослобађања великих подручја јужног Идлиба, чиме је избио Ердогану све адуте, а онда је одлучио да се могу састати у Москви. Остало је „историја“ и већ се у више наврата анализирао постигнути споразум.

Међутим, на Идлиб није гледала само међународна заједница, већ и Курди. Критикујући напредак владе у Идлибу и упућујући ултиматум у Дамаску, Ердоган је такође заприетио новом интервенцијом на североистоку против курдских снага. Није случајно што је тих дана дошло до већих напада на градове Тал Абyад и Рас Ал-Аин, који су под турском војном контролом након операције коју је Турска покренула 9. октобра. Исламистичке милиције које су Турци обријали и пресвукли у нове униформе у том делу фронта нису постигли особито сјајне резултате, јер нису успели освојити нове територије од такозваних „Сиријских демократских снага“, које су у међувремену с бојног поља прешле на дипломатско. Последњих дана пре потписивања споразума у Москви, управа такозване „Ројаве“ се састала с представницима сиријске владе у руској војној бази Хмеијмим на иницијативу Русије. То је протумачено као знак „даљњег зближавања Курда и Сиријаца“, али није све тако једноставно када је водство сиријских Курда у питању.

Представници већински курдских СДФ снага, како су потврдили извори за Ал-Монитор, имају врло мало поверења у Сједињене Државе и споразум с Путином и Башаром Ал-Асадом виде као могућност заштите аутономије „Ројаве“ и њеног становништва. И ту улази у игру могућност нове ескалације Русије и Турске. Курди су у једном тренутку одлучили да ће, ако напетости и даље буду расле и дође до изравног сукоба двеју сила, они интервенирати и подржати Асадове снаге.

Конкретно, идеја самих Курда је била отворити други фронт против терористичко-турског савеза на подручју између Тал Рифата, Манбија и Џараблуса и напасти протурске милиције присутне на североистоку.

Надаље, у случају ескалације, Русија би требала бити мање толерантна према турској присутности у „Ројави“, чиме би олакшала, можда и подржала курдски отпор на штету снага које подржава Анкара. Сиријски Курди су рачунали да вреди чекати и надати се да ће доћи до ескалације између Русије и Турске, од које би они, без сумње, имали користи.

Али Русија није имала никакав интерес да подржи политичке захтеве Курда, нити да ограничи покрете милиција оданих Турској или саму Турску на североистоку.

Заправо су преговори Курда са сиријском владом у бази Хмеијмим текли у том смеру, а није тешко препознати чији рукопис стоји иза жеље да Турска и Русија уђу у изравни сукоб. На крају се све решило тако да се замрзнуо статус кво у Идлибу и сада су у току активности за јачање позиција за будућу офанзиву. Вође Курда можда нису добиле ништа, али су изгубиле више него што мисле. У свом интервјуу је Асад рекао да је кључни приоритет ослободити Идлиб, а онда на ред долази североисток земље, јер је уставна дужност владе и војске ослободити сваки центиметар Сирије.

Заједнички брифинг Курда и Америчких снага у Сирији

Дан после споразума Ердогана и Путина у Москви о Идлибу су у бази Рмеилан конференцију за новинаре одржали гласноговорник америчких операција у Сирији, пуковник Мајлс Цагинс, те гласноговорник такозваних „Сиријских демократских снага“ Мустафа Бали. Ево шта су рекли на конференцији за новинаре на којој су били представници бројних свјетских медија.

Мустафа Бали (СДФ/ЈПГ): Још једном поздрављамо све данас присутне медије, посебно локалне. Поделићемо с вама најновије информације о узајамним напорима СДФ-а и Међународне коалиције за борбу против ИД-а и њихових спаваћих ћелија. Поготов зато што је данас близу прва годишњица пораза ИД-а у Багхоузу. Верујем да сте сви, или готово сви данас окупљени овде били и тамо, након рата против ИД-а с фронта у Хајину, Багхоузу и фронти Деир Ез-Зор. Сада, након годину дана, поновно смо заједно како бисмо разговарали о успесима у прошлој години, какав је план за време које је пред нама, те каква је процена рата који је у току против ИД-а. Још једном сте добродошли, а наши гости из коалиције такође су добродошли овде у Ројави.

Пуковник Мајлс Цагинс (САД): Добро је бити овде у Ројави, како бисмо вас обавестили о нашем напретку у рату против ИД-а. Пре више од 5 година међународна коалиција одговорила је на пријетњу ИД-а у Ираку и Сирији. Од тог времена, коалиција с више од 77 нација и 5 међународних организација сарађивала је са Сиријским демократским снагама, ирачким снагама сигурности на елиминацији физичке територије Исламске Државе. И као што је рекао мој пријатељ Мустафа Бали, приближавамо се првој физичког пораза ИД-а у битци код Багхоуза. Али борба се и даље наставља. ИД је угашен, али не и избачен. Знамо да у Деир Ез-Зору, Хасаки и другим подручјима Сирије постоје спаваће станице. И зато војна коалиција остаје посвећена партнерству са СДФ снагама, како би осигурала мир и сигурност народа Сирије. Радујемо се вашим питањима.

Међународна коалиција обвезала се поразити ИД и постићи стабилност у регији. Недавно је било инцидената у којима је Турска бомбардовала близину границе. Какав је ваш коментар на то?

Пуковник Мајлс Цагинс: Коалиција је, наравно, свесна да је дошло до напада на мало испражњено стајалиште СДФ-а и коалицијских трупа близу границе. Овај напад остаје под истрагом СДФ-а и желим истакнути нешто важно. Део наше мисије на истоку Сирије, у Хасаки и Деир Ез-Зору, је сарадња са СДФ снагама на заштити критичне инфраструктуре, укључујући налазишта нафте. Дакле, било какви напади који утичу на наше снаге и наше партнере су знак да постоје ентитети који желе спречити СДФ да има приступ овој нафти која је толико важна за локално господарство. Али коалиција остаје у партнерству са СДФ снагама ради заштите нафте.

Питање о напетостима које су се недавно догодиле између америчких и руских снага, је први део питања. Други део би био каква је будућност града Тал Тамра и подручја око њега?

Пуковник Мајлс Цагинс: Коалиција је у Хасаки и провинцији Деир Ез-Зор удружена са СДФ снагама. Наравно, да бисмо путовали на том подручју и проводили патроле на магистралном путу М4 и другим местима, морамо ускладити своје операције с другим војним снагама у регији. Имамо процес у којем с Русима делимо информације у ту сврху. Тај се процес одвија већ неколико година. То је случај у ваздуху и на земљи. А циљ коалиције је да увек деескалира све сусрете с Русима. Не тражимо рат ни с једном од снага у регији и овде смо за партнерство са СДФ снагама да поразимо ИД. Уз пут делују и друге војне снаге, али ми не тражимо конфронтацију, а кад имамо сусрете, желимо да мирно заврше. И већину пута заврше мирно и људи иду засебним путевима. То је циљ коалиције. Нисмо овде да се заплетемо у било што друго.

Прво бих желео питати нешто о борби између сиријске владе и терористичких снага у Идлибу и утицају те борбе на регион. Друго, годину дана од пораза ИД-а, која је стратегија?

Пуковник Мајлс Цагинс: У првом делу вашег питања, о регији Идлиб, коалиција је прешла из западних подручја Сирије и сада смо фокусирани на источна подручја, Хасаку, Деир Ез-Зор и друга. Такође и на гарнизон у Ал-Танфу и деконфликтоној зони од 55 км. Било је бројних напетости и сигурно се надамо да ће се сви придржавати Резолуције 2254 УН-а и да постоји мирно решење за ситуацију у покрајини Идлиб. За додатна питања упућујем вас на владу и дипломате. На ваше друго питање, годину дана након пада Багхоуза наше операције се морају наставити, јер је ИД-у још увек циљ заживети. Али они нису успели устати, нису били способни задржати територију, због притиска који је СДФ извршио на ИД. Свакодневно се СДФ, који је мешовита сила курдских и арапских бораца, бори против малих успаваних ћелија ИД-а, а оно што је заиста изванредно јест то да у локалним заједницама дуж долине реке Еуфрат и других подручја постоје чланови који извјештавају СДФ о одметницима ИД-а, а затим СДФ, понекад с коалицијом, може кренути у напад на ИД и разбити ове ћелије.

Хтео бих мало описати наш однос са СДФ-ом. Ми смо коалиција коју предводе САД и налазимо се у неколико база у североисточној Сирији. Базе у којима живимо су базе Сиријских демократских снага. Данас сте дошли и видели сте војнике и страже СДФ-а који су вас пустили у ову базу. Ми постојимо у пуном партнерству са СДФ снагама. Ово партнерство надилази сигурност наших база. Изван база имамо заједничке патроле у којима постројбе СДФ-а и коалиције пружају сигурност региону, траже одметнике и штите критичну инфраструктуру. Имамо и обуку, тренинг. Тренирамо СДФ основним пешадијским вештинама, али овде имамо најбоље трупе за специјалне операције у партнерству с командосима СДФ, ЈАТ и ХАТ снага. А понекад, не сваки дан, али понекад, крећемо у партнерске нападе. Те рације могу укључивати ​​коалицијске хеликоптере.

Реците нам ваш став о локалној економији и управи

Пуковник Мајлс Цагинс: Ваше је питање било о локалној економији, пословном састанку којег смо имали јуче и о локалној управи. За питања о аутономној управи и Сиријском демократском већу упућујем вас Мустафи Балију, јер коалиција није овде да води локалну политику. Али признајемо да је снажна економија у источној Сирији важна. Да бисмо се фокусирали на мисију изван наших база за пораз ИД-а, морамо имати службе унутар наших база. Јуче, први пут недавно, у базу Рмеилан смо позвали смо локалне руководитеље да прођу процес регистрације за уговоре за подршку базама које имају коалицијске трупе. Допустите ми да опишем тај поступак. Важно је да пре него што коалиција и САД дају новац фирме региструјемо и оверимо. То значи да предузетници, власници фирми, морају проћи сигурносну проверу и морамо бити сигурни да ће новац бити уложен директно на посао, а не сиријској влади која је под санкцијама или некој од терористичких скупина. То јуче је био први корак онога што мислимо да ће постати успешно партнерство за потицање и јачање локалног господарства. Неки ће људи веројатно добити добар посао или имати неко друго место за продају своје робе.

Већина регије Хасака, одавде до Дерика, нема активних бораца ИД-а, јер заједница то не би допустила. А ми мислимо да је за то важно снажно господарство, а ту смо да економском стимулацијом локалним тврткама пружимо прилику да се такмиче за логистичке услуге нашим базама. Желео бих додати још једну ствар томе, ако могу. Драго нам је било видети како је међу локалним подузетницима било и мушкараца и жена, Курда и Арапа, јер коалиција посматра људе према ономе што могу понудити, а не одакле су дошли. Надамо се да је ово успело и да ћемо у недељама након поступка прегледа уговора имати ажурирања.

Кажете да сте у партнерству са СДФ снагама, али истовремено су их напали Турска и сиријска влада, а стотине хиљада људи расељено је на подручја у којима сте некада били. Зашто не помогнете СДФ-у у тим нападима?

Пуковник Мајлс Цагинс: У октобру је усвојена одлука челника влада која је резултирала премештањем трупа коалиције. Напустили смо Манбиј, Табгу, Рагу, Сарин ваздушну базу у Кобанеу и преместили се у источни део Сирије. Коалиција није део пограничних тензија. Као што смо већ рекли, наша мисија је поразити ИД. И свакако, желимо да људи који ионако пате добију хуманитарну помоћ коју требају. Али ми смо с СДФФ снагама против ИД-а, јужно од границе. А наши савезници у НАТО-у, Турци, њихове су операције независно о војној коалицији.

Још увек постоје претње Турске за север и исток Сирије и ипак кажу да ће напасти североисточну Сирију. Имате ли јамства да зауставите те нападе?

Пуковник Мајлс Цагинс: Упућујем вас на владу суседне земље да питате за њихове намере. Стајаћемо раме уз раме са СДФ снагама и људима овог краја у борби против ИД-а и како би заштитити критичну инфраструктуру. И мислимо да кроз то партнерство неће бити претњи терориста у овој регији, да ће ово бити додатна стабилност на целом овом подручју.

Какав је однос међународне коалиције према споразуму између аутономне курдске управе и сиријске владе?

Пуковник Мајлс Цагинс: Овде смо да разговарамо о војним операцијама, а то што питате су одлуке које доносе дипломати и политички лидери, па ћемо прећи на следеће питање.

Мустафа Бали: Цела Сирија је у кризној ситуацији. Ова криза захтева политичко решење. Ми смо војници, а наш посао је рат против ИДа и одбрана наших људи и институција. И ми ћемо наставити с овим радом. Ова политичка питања, не само у погледу аутономне управе, већ целе Сирије, морају се решити на политичком нивоу. Као војници, ми, а верујем и коалиција, признајемо да нам је потребно политичко решење.

Рекли сте да се борба против успаваних ћелија ИД-а наставља. Можете ли то доказати? Не видим никакве активности које се настављају и не допуштате новинарима да суделују у тим операцијама.

Пуковник Мајлс Цагинс: Допустите ми да појасним нешто. Борбу против ИД-а водио је СДФ. Ми, коалиција, поштујемо више од 10 000 мученика из СДФ-а и више од 20 000 бораца СДФ-а који су рањени ослобађајући ову земљу од ИД-а, а већину активности против спаваћих станица Исламске Државе проводи СДФ.

Мустафа Бали: На ово питање, можда постоје новинари који желе пратити операције које се проводе против ИД-а. Сви чланови штампе желе се придружити тим операцијама и следити их. Као што је СДФ саопштио, усред смо преговора о томе с нашим заповедницима и у вези с коалицијом. Надамо се да ћемо ускоро пронаћи решење, тако да ћемо неким новинарима пружити прилику да прате те операције и буду сведоци наставка операција против ИД-а, те да виде да је ИД још увек присутан и да рат против њих и даље траје, као и њихов дугорочни план.

Моје питање је у вези с Асадовим коментарима, који је америчке трупе у Сирији назвао “лупежима”. Што имате за рећи на то?

Пуковник Мајлс Цагинс: Коалиција је овде за борбу против ИД-а. Овде смо за заштиту критичне инфраструктуре којом управљају људи у овој регији. Нема никога у америчкој одори који ишта ради на нафтним пољима, осим што их штите, чувајући их од ИД-а. ИД је од нафтних поља, посебно у регији Деир Ез-Зор, зарађивао више од 5 милијона долара годишње. И нећемо допустити да се то понови. Неки ће можда оптуживати коалицију за такве ствари како би одвратили пажњу од онога што раде, од њихових неселективних бомбардирања и убијање цивила, њих десетине хиљада, што мора престати, и драго нам је што видимо да су у последње време расправе могле довести до мира на северозападу. Али ми смо ту само да заштитимо нафтну инфраструктуру, и то је то. Те за пораз ИД-а.

Мустафа Бали: На тему пораза ИД-а, ми смо војне снаге. Можемо се борити на линији фронта против ИД-а. Можемо их натерати на предају и прихватити их кад нам приђу с подигнутим рукама. А након што се ти затвореници одведу с линије фронта, то постаје правно и политичко питање. Немамо везе с овом темом. То је тема с два дела, правним и политичким. Аутономна управа одговорна је за ову тему, они и чији су страни држављани овде. О овој теми више немамо што рећи.

Као што знамо, ваша главна мисија је борба против ИД-а. Али постоји пуно извештаја који потврђују да су сада Рас Ал-Аин и Тел Абyад пуни бораца ИД-а. Као коалиција сте рекли да ћете наставити с операцијама против ИД-а, па можда ћемо видети неку операцију у том подручју, или можда ви не видите те људе, њихове борце…?

Пуковник Мајлс Цагинс: Питање је географског подручја на којем ће коалиција погодити ИД. ОК, немамо операције дуж пограничног подручја, немамо трупе на терену у западном делу земље. Али будите сигурни да је наша мисија победити ИД и ударити на њега на захтев СДФ-а. Сваки пут кад летимо или се возимо подручјима изван источне Сирије, координират ћемо то с Русијом, али ако ИД негде постоји и можемо их идентификовати, поразићемо их. Велики пример тога био је крајем прошлог октобра, када су америчке снаге за посебне операције отишле на северозапад Сирије, а Абу Бакр Ал-Багдади се убио. Дакле, то је пример како ћемо помоћи СДФ-у да пронађе и нападне ИД, где год он био.

Сарађујете са СДФ снагама иако СДФ неки називају терористима. У међувремену сарађујете с Турцима, па како се носите с тим? Зову ли и вас терористима. 

Пуковник Мајлс Цагинс: Гледајте, наше партнерство са СДФ снгама траје већ неколико година. А наше партнерство почива на обостраној посвећености поразу ИД-а у овој регији. И америчка влада наставила је подржавати СДФ тако што је овде послала војску, али у нашем најновијем прорачуну имамо десетине милијона долара за помоћ, војну помоћ СДФ-у за борбу против ИД-а. Обуку коју обављамо са СДФ снагама у провинцији Деир Ез-Зор говори о борби против ИД-а и да нема никакву другу сврху. То је мој пуни коментар на то.

Људи у курдским градовима се плаше да ће их напасти Турска. Какав би био ваш став да Турска изврши напад на те градове, посебно након што су раселили становништво из Рас Ал-Аин и Тел Абyада. Како вам људи могу веровати након онога што се догодило у Рас Ал-Аину и Тел Абyаду?

Пуковник Мајлс Цагинс: Објаснио сам земљописни пут коалиције на североистоку Сирије, од Хасаке и провинције Деир Ез-Зор до градова попут КамиШлија, Рмеилана, Дерика,… то су места где се сада налазимо. Имамо дугогодишње начело да свака војна скупина, од наше властите до било које скупине на свету, треба избегавати било какве цивилне жртве у сукобу. Расправе о томе што би се могло догодити у будућности, то су расправе на високом нивоу које воде политичари, а наше опредељење, оно што би људи у овој регији требали знати, јесте да ћемо тамо где смо сада остати и тако ће бити све док будемо физички партнери СДФ-а и учинићемо све да подржимо СДФ у борби против ИД-а.

Абу Бакр Ал-Багдади убијен је на месту гдје делује сиријска опозиција, а знамо сви да су ти људи тамо ИД и носе ознаке ИД-а на униформама. Сви знају да су то људи који су напали Рас Ал-Аин. Какав је ваш став према тим скупинама?

Пуковник Мајлс Цагинс: Војна коалиција суделује у борби против ИД-а и зато смо извршили специјалну операцију у провинцији Идлиб да бисмо ухватили Абу Бакра Ал-Багдади. Свесни смо да на северозападу Сирије постоје и други припадници ИД-а, али погледајмо зашто постоји толико много група. Сиријски режим, подржан од стране руске владе, убио је толико Сиријаца и толико их је пребегло на северозападну границу Сирије. Надамо се да ће бити мирног решења које ће следити резолуцију УН-а 2254, али војна коалиција не делује на тим местима.

Кажете да сте побиједили ИД, али што је с тим другим терористичким скупинама?

Пуковник Мајлс Цагинс: За коначни пораз ИД-а и других терористичких скупина потребно је да сви заједно поразимо идеологију која људе претвара у борце зла. Ово није само војно решење, а ми се приближавамо великом успеху војног пораза ИД-а. Али мисија ће се и даље наставити и даље и даље и даље, и то билатерално и међународно, било је више од 33% … 33% земаља света одговорило је на глобалну коалицију за пораз ИД-а, али сви имамо војску и обавештајне податке и финансијске агенције које се боре против ИД-а изван географије Ирака и Сирије; спречавање страних бораца да уђу у ову регију; СДФ држи 10.000 бораца из 50 земаља. Ово је велика мисија, а та мисија ће се наставити све док не дође до коначне резолуције и неће бити преко ноћи, и зато Коалиција остаје посвећена партнерству са СДФ-ом ради коначног пораза ИД-а и других терористичких скупина такође би требала бити поражена. Али то је дугорочна мисија која захтева све заједнице.

Објављени су извептаји да ће се прорачун за СДФ. Који је разлог за то?

Пуковник Мајлс Цагинс: Приближавамо се петогодишњици коалиције и првој годишњици пораза ИД-а. Као резултат успеха наших партнера, СДФ и курдских снага и ирачким снагама сигурности, војно водство коалиције разматра најбољи начин за наставак тих партнерстава. Више нема 1100 границе ИД-а ни 30 000 до 40 000 њихових бораца који трче уоколо. Дакле, прилагођавамо рад с нашим партнером да га ускладимо с претњом, али ћемо остати испред претње, а тамо где је то потребно променићемо особље или ресурсе за пораз ИД-а у овој регији.

Мустафа Бали: Још једном вам се захваљујемо што сте прихватили наш позив, провели ово време с нама и поделили најновије информације. На прву годишњицу пораза ИД-а, отприлике у ово вријеме је и 8. марта који славимо за све жене, посебно наше жене. Надамо се да ће се у будућности наша сарадња као војне штампе наставити на највишем нивоу, а ми ћемо се још једном састати како бисмо разговарали о резултатима наших специјалних операција. Захваљујемо вам се и добродошли сте.

Пуковник Мајлс Цагинс: Захваљујем вам што сте данас поподне дошли на ову конференцију за новинаре. Почашћен сам путовањем из Ирака и Багдада у северну и источну Сирију како бих разговарао с новинарима овде, тако да можете директно чути из коалиције што вас занима.

Ако сте успели прочитати цели интервју, прилично  досадан због сталних понављања наводне „борбе против ИД-а“, Бали и Цагинс одају збуњеност оним што се дан раније догодило у Москви, схватили сте да су Курди још једном направили погрешну процену и веровали су својим менторима да ће сигурно доћи до ескалације између Русије и Турске, што ће Курдима олакшати процес одцепљења од Сиријске Арапске Републике, или барем успоставити толико јаке аутономије у такозваној „Ројави“ да би у будућности могла функционирати као држава у држави. То се није догодило и сада курдске снаге и америчка коалиција очајнички требају ИД да би створили привид да се против неког боре и да је њихова улога „борба против тероризма“.

Због свега реченог раније и овога што су на брифингу у базу Рмеилан рекли Мустафа Бали и пуковник Мајлс Цагинс на курдске вође у Дамаску и делом Сирије сада гледају с још већим презиром него пре. Асад наглашава да се тај став односи само на вође самопроглашене „Ројаве“, не на Курде опште, чиме даје простор за преговоре другим политичким опцијама из редова курдског народа. Међутим, најјаче фракције су ПЈД странка, политичко крило ЈПГ милиција, те протурски ЕНКС с вођама које живе по хотелима у Истанбулу и Анкари.

Стога, како је сиријски председник рекао, сада је приоритет Идлиб, али Курди не би смели заборавити да је обећао да послие Идлиба следи североисток земље, који ће, уз руску и иранску, војну и дипломатску подршку, бити ослобођен, а представници „Ројаве“ би већ сада требали бити свесни да немају резервну домовину и да их након рата, којег не могу добити, нико у суседним земљама неће прихватити.

Колико је сиријска противваздушна одбрана оборила турских летелица, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА