Најновије

DW: Пакет мера Владе – популизам или добар потез?

Србија је припремила пакет економске помоћи привреди због пандемије корона вируса од 5,1 милијарде евра. Фокус читаве помоћи, како је истакао министар финансија Синиша Мали, јесте на микро, малим и средњим предузећима.

Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Програм је практично подељен у четири тачке и односи се на одлагање пореских обавеза, директна давања предузећима, мере за очување ликвидности и директну помоћ сваком пунолетном грађанину Србије са 100 евра након завршетка ванредног стања. Пореске обавезе ће се касније плаћати на рате, најраније од почетка 2021. године.

Друга мера је директна помоћ предузетницима где ће држава сваком запосленом исплатити минимални лични доходак за три месеца, укупно око 750 евра по раднику, и то је мера којом ће бити покривено око 900.000 људи. Право на ту помоћ неће имати фирме које су отпустиле више од десет одсто радне снаге. Плате у јавном сектору и пензије се неће смањивати.

Министар финансија каже да ће се средства обезбедити из буџетских резерви и на тржишту капитала.

Популистички пакет

Економиста Данило Шуковић сматра да је „реч о једном популистичком пакету мера који за циљ има да власт учврсти своју позицију са нашим парама“.

Шуковић за ДW каже „како ће ту бити доста нерационалног расипања пара. Не кажем да не би требало предузимати неке мере, али мислим да је сад ова глобална криза искоришћена да се донесе један пакет који би власт требало да забетонира ту где јесте“.

Уредница магазина „Бизнис“ Радојка Николић истиче за ДW како би тек требало да се дефинише најављени пакет мера и наводи да „ту пре свега нема неких мера опроста дуга, јер се пореске обавезе само одлажу за следећу годину. Питање је каква ће ситуација бити следеће године и зато мислим да је било боље да се ово време искористило за смањење пореских обавеза а не одлагање. Ми већ дуго времена имамо захтев привреде да им се смање пореске обавезе као и разни доприноси“.

Када је реч о директној исплати минималаца запосленима, њима ће то бити директно исплаћено „али послодавцу остају обавезе и на минималну зараду. То ће свакако бити мање него обавезе за пуну плату, али о томе нико не говори шта ће бити са смањеним порезима и доприносима и на минималну зараду, и у том смислу је читава та мера недефинисана“, напомиње Радојка Николић.

Сто евра свакоме – расипање пара

Линеарну расподелу 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије наши саговорници виде као тешко објашњиву. Процене се да ће у ту сврху бити потрошено негде преко 500 милиона евра.

Данило Шуковић истиче да „није сврха да сви добију исто, већ је сврха да се заштите они који су најугроженији и они са ниским примањима. Зашто бисте ви сада давали неком милионеру 100 евра? Али стога је и ово урађено због позиције власти у будућности“.

Радојка Николић такође оцењује да ће то изазвати додатне симпатије одређеног дела бирачког тела.

„Ту је требало циљано ићи ако се желело да се помогне, јер ће то нешто значити најугроженијим људима. Зашто давати тај износ некоме ко има више хиљада евра плату, а таквих грађана има и код нас. При томе је то велико оптерећење за буџет. Стално при томе причамо о социјалним картама, које никако да се направе, али оне ипак имају неку социјалну слику: ко прима социјалну помоћ, или нека надокнаде, и требало би тим људима помоћи“, наводи уредница „Бизнис магазина“.

Дуг се мора вратити

Износ комплетног пакета се процењује на преко пет милијарди евра и Данило Шуковић ту истиче да ће „највећи део тог новца бити гаранције за кредите које ће неко морати да врати. Неки део средстава ће бити неповратан. Задуживање неће бити проблем, али када се задужујете због овога то значи да неће бити средстава за неке друге ствари, рецимо за инвестиције. Мање ће бити новца за путеве, просвету, здравство, или неке друге инфраструктурне пројекте, а то ће се касније негативно одразити на развој“, оцењује Шуковић.

Добре мере за ликвидност

Као најпозитивнији део овог пакета мера Радојка Николић види мере за побољшање ликвидности привредних субјеката у време економске кризе.

„Ти повољни кредити за ликвидност и гаранције које ће се давати за узимање кредита су добар потез. Наравно, не би требало заборавити да све што се узме мораће и да се врати. То је нешто што би требало да искористе сви који могу да се развијају. Али, ту постоји једна важна карика а то је да су таква предузећа зависна од извоза и европских економија. Ако и тамо буде криза и ви одатле немате наруџбине онда не вреди ни то претерано инвестирање“, закључује Радојка Николић.

Таксе укинуте, примена реципроцитета биће постепена! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА