Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ГОДФРИ: Помоћ Србији из било које земље не треба политизовати

Србија ће добити део америчке помоћи намењене борби против корона вируса, а већ је допремљено 6.000 тестова за Ковид-19, потврдио је у интервјуу за Глас Америке амбасадор САД у Београду Ентони Годфри и поручио да помоћ Србији из било које земље не треба политизовати.

Ентони Годфри (Фото: Јутјуб)

Ми смо велики донатор Србији, помажемо и током ове кризе са корона вирусом, истакао је Годфри и нагласио да су тестови за Ковид-19 само део америчке помоћи и да ће је бити још.

„Радимо са Црвеним крстом, који ће купити пакете са хигијенских потрепштинама и храном за око 4.000 српских породица“, додао је он и најавио деликодушну помоћ САД целом свету.

Србија ће добити део те помоћи у вредности од 1,35 милиона долара, рекао је Годфи и напомено да САД већ дуго помажу Србији.

Уложено је више од милијарду долара у протекле две деценије, а то укључује и донацију медицинске опреме и болници у Нишу, која је, према сазнањима Годфрија, сада потпуно ососпобљена да учествује у тестирању на корона вирус.

Према његовим речима, требало би одати признање и многим америчким компанијама, Јунајтед групи, Филип Морису, Мајкрософту и многим другим фирмама и појединцима који донирају новац и опрему.

На опаску да су Русија и Кина упутиле помоћ Србији, коју су дочекали високи државни званичници, попут председника и премијерке, што није виђено код помоћи из Америке и ЕУ, Годфри је узвратио да једини начин да преживимо и да нешто обновимо јесте да радимо заједно.

Како је објаснио, требало би бити захвалан свакоме ко је вољан да помогне другој земљи. Не желим да видим политизацију захвалности, нити да се помоћ користи у игрању геополитике, предочио је Годфри и додао да су Србији помогле и ЕУ и Норвешка, као што су то учинили и УАЕ, Турска и друге земље.

„Немам времена да учествујем у таблоидним дискусијама. Фокусиран сам да заштитим америчке држављане у Србији, да мој тим буде здрав и да чиним све што је у мојој моћи да помогнем људима у Србији“, нагласио је Годфри.

„Министар Ивица Дачић је био веома захвалан и одао је признање америчкој помоћи“, рекао је он и захвалио и Србији на помоћи.

Влада Србије и Ер Србија су помогле да се 250 Американаца врати кући, ценимо ту помоћ пријатеља, истакао је Годфри. Упитан да ли га брине да би утицај Русије и Кине могао да порасте у Србији када се заврши пандемија, Годфри је одговорио да није заинтересован да учествује у том такмичењу.

„Русија и Кина помажу Србији, Србија је захвална на томе. Председник Вучић и Дачић су рекли да је будућност земље у ЕУ, а амерички интерес је да помогне Србији да оствари тај циљ“, објаснио је амбасадор САД. Будући да се САД са пандемијом вируса Ковид-19, према тумачењу Гласа Америке, боре на начин који делује много либералније од оног за који се Србија определила, Годфри је приметио да увек постоји тензија између ова два приступа.

„Сједињене Америчке Државе су увек више од свега цениле слободу појединца“, објаснио је он, али је „приступ Владе Србије нешто што јако поштујемо“.

„Водим рачуна да чланови мог тима поштују правила, полицијски час, да држе дистанцу. Радимо много на дистанци, и са медијима тако исто разговарамо“, образложио је Годфри.

„Дивим се раду Владе Србије, иако сви правимо грешке“, рекао је он и оценио да је „Влада Србије направила грешку коју је касније признала – „хтели су да ограниче приступ информацијама, али су то исправили“. „Чак и пре корона вируса изразили смо забринутост у вези са слободом медија и то није бринуло само САД, него и ЕУ и ОЕБС“, нагласио је Годфри.

„Позвали смо Србију да људима омогући слободан приступ информацијама“, поручио је он и изразио забринутост због претњи новинарима.

„Али мислим да се Влада Србије већ обавезала да ће се, чим буде безбедно, вратити нормалном животу“, рекао је Годфри и подсетио да се Србија обавезала да ће испунити обавезе на путу ка ЕУ – поштовање људских права, слободе окупљања и медија.

Пошто му је отац недавно преминуо од корона вируса, Годфри је рекао да су га много утешиле поруке саучешћа и захвалио се људима у Србији на томе.

Полиција мора Вучића да спроведе у карантин! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА